Zvizdić u Ohridu: Najvažniji vanjskopolitički ciljevi i prioriteti BiH

Vijesti 10. nov 201914:20 > 14:21
Screenshot

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovin Denis Zvizdić učestvovao je na sastanku lidera zemalja Zapadnog Balkana na Ohridu na kojem se razgovaralo o inicijativi za ukidanju prepreka za slobodni protok roba, usluga, kapitala i ljudi.

Zvizdić je rekao da zemlje Zapadnog Balkana imaju izvanredne prirodne, ali još uvijek nedovoljno iskorištene resurse, educiranu radnu snagu i da možemo biti vrlo atraktivna lokacija za strane investicije.

“Svaka od država Zapadnog Balkana ima određeni nivo stranih investicija koje rastu iz godien u godinu, ali nedovoljno. One mogu rasti tri, četrii ili pet puta više. Mi treba da postavimo pitanje zašto ne rastu direktne strane investicije na prostoru Zapadnog Balkana? Upravo zbog pravne nesigurnosti i zbog činjenice da na dnevnoj bazi imamo kreirane, vrlo često relane, a još češće vještački kreirane tenzije, radikalne izjave koje onda prave spiralu stalnog verbalnog sukobljavanja između predstavnika zemalja Zapadnog Balkana. Za nas u BiH pitanje stabilnosti i sigurnosti, ekonomskog prosperiteta, su ona pitanja koja smatramo najvažnijim za budućnosot BiH i vrlo jasno smatramo da je proces euroatlantskih integracija taj putem kojeg možemo ostvariti te prioritete i riještii prioritetne ciljeve”, kazao je Zvizdić.

VEZANE VIJESTI

Naveo je jedan primjer iz Ženeve gdje je bio sa sastanku zajedno sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana.

 “Imali smo radnu večeru a poslije toga i radni sastanak, ukupno je to trajalo šest ili sedam sati, gdje su bili predstavnici iz svih zemalja Zapadnog Balkana, sve moje kolege ovdje uključujući i zamjenika premijera Crne Gore, četiri premijera zemalja EU, predstavnici međunarodnih finansijskih institutcija kao što su direktor EBRD-a, bio je čovjek koji je naslijedio gospođu Mogherini i razgovarali smo o vrlo ozibljnim temama, o evropskoj perspektivi i ekonomskom jačanju Zapadnog Balkana, novim investicijama i načinu kako nam Evropa može pomoći. Poslije toga smo imali pres-konferenciju na kojoj niti jedno jedino pitanje nama nije bilo postavljeno o tom sastanku. Sva pitanja su bila vezana za prošlost, ‘90-tim pa čak smo otišli do Drugog svjetskog rata. E, to je primjer o kojem govorimo. Imamo stalne tenzije koje su bazirane na takvim temama, koje konačno treba riješiti na bazi relevantnih činjenica i istine, prevazići ih i otvoriti vrata. Zbog toga je važno da na ispravan način poredamo prioritete”, poručio je.

Pitanje dugoročne stabilnosti, permanentnog mira i ekonomskog prosperiteta su najvažniji vanjskopolitički ciljevi i prioriteti BiH.

“Euroatlantske integracije u tom smislu za nas nemaju drugu alternativu, ali to ne znači da nećemo i dalje ostati snažno posvećeni jačanju regionalnih odnosa i unapređenju saradnje sa svim našim susjedima na prostoru Zapadnog Balkana”, naveo je Zvizdić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad