Sutra iz Potočara kreće Marš mira Srebrenica – Vukovar 2019.

Vijesti 10. nov 201916:57 > 16:58
Anadolija

Organizacija demobilisanih boraca Armije RBiH, opštine Srebrenica, u saradnji s Udruženjem Drina Srebrenica, i ove godine, po treći put, organizuju Marš mira Srebrenica - Vukovar.

Kako je saopćeno iz te organizacije, ideja za Marš mira Srebrenica–Vukovar proistekla je kao moralna obaveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice, s obzirom na činjenicu da, već nekoliko godina, u obilježavanju godišnjica genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice učestvuju građani Vukovara i drugih gradova iz Republike Hrvatske, koji svojim učešcem u Maršu mira Nezuk-Potočari te drugim aktivnostima odavaju počast žrtvama genocida iz Srebrenice.

Cilj Marša mira Srebrenica-Vukovar jeste odavanje počasti žrtvama Vukovara, žrtvama genocida iz Srebrenice te ostalim nevino ubijenim žrtvama, s porukom da se zločini više nikada, nigdje i nikome ne ponove – navode organizatori.

Planirano je da učesnici Marša mira i ove godine za sedam dana pređu oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara.

Polazak je u ponedjeljak, 11. novembra, iz Memorijalnog centra Potočari, a dolazak učesnika Marša mira u Vukovar planiran je za ponedjeljak, 18. novembra.

Planirana ruta pješačenja za učesnike Marša mira je: Potočari-Konjević Polje-Liplje-Nezuk-Kalesija-Tojšici-Tuzla-Ormanica-Gradačac-Šamac-Slavonski Šamac – Cerna- Andrijaševci-Rokovci-Vinkovci-Nuštar–Vukovar, a bit će oko 30 učesnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad