Preliminarni izvještaj vještaka: Kako je došlo do požara u Sarajevu

Vijesti 11. nov 201910:15 > 10:21
N1/Ilustracija

Peta Policijska uprava obaviještena je jučer u 4.35 sati da je u sarajevskom naselju Stup izbio požar, a preliminarnim rezultatima utvrđeno je da je požar podmetnut. Jedna osoba smrtno je stradala, a nekoliko je povrijeđeno.

Kako je saopćeno iz MUP-a KS, Peta policijska uprava obaviještena je da je u podzemnim garažama stambene zgrade, u ulici Stupska broj 19, općina Ilidža, došlo do požara na putničkim motornim vozilima marke Hummer, vlasništvo A.H. iz Sarajeva i marke “Volvo”, vlasništvo A.K. iz Sarajeva. Tom prilikom smrtno je stradala osoba K.S., rođen 1976.godine, nastanjen u Sarajevu, što je konstatovano od strane ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a tačan uzrok smrti će se utvrditi nakon završene obdukcije.

Također, nekoliko osoba je zatražilo ljekarsku pomoć koja im je ukazana na mjestu događaja od strane Hitne pomoći, dok je pet osoba  prevezeno u UKC Sarajevo, te su četiri otpušena iz bolnice, dok je jedno zadržano na opservaciji i nije životno ugroženo. Uviđaj na licu mjesta su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu koji je rukovodio uviđajnim radnjama, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, ovlašteni sudski vještaci protiv-požarne zaštite, mašinske, građevinske i elektro-energetske struke.

Prema preliminarnom izvještaju sudskog vještaka PPZ-a, do požara je došlo paljenjem motornog vozila “Hummer”, uz pomoć zapaljive tečnosti i upotrebom otvorenog plamena.

Usljed navedenog požara navedena vozila su u potpunosti izgorjela i došlo je do oštećenja elektro-instalacija, vodo-instalacija, zidova haustora zgrade, podzemnih garaža, kao i većeg broja parkiranih vozila, čime je nastupila veća materijalna šteta. Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnog djela iz člana 328. stav 2. KZ F BiH (Teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine), saopćeno je iz policije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad