Predsjednik Panevropske unije usprotivio se Macronovoj izjavi o BiH

Vijesti 11. nov 201914:34 > 14:41
Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne Panevropske unije, najodlučnije se usprotivio stigmatizaciji Bosne i Hercegovine nakon što je francuski predsjednik Macron nazvao BiH 'tempiranom bombom', zemljom koja se suočava s problemom povratka džihadista, saopćila je Panevropska unija.

Trpeći posljedice, još uvijek prisutne iz svoje prošlosti, Bosna i Hercegovina je pokazala želju da se suoči hrabro i odlučno s terorizmom koji prijeti cijeloj Evropi. Zbog toga, uime Panevropske unije i u moje ime, najodlučnije se suprotstavljam stigmatizaciji Bosne i Hercegovine čije pretrpljene muke, kao i primjerni uspjesi u borbi protiv terorizma, zaslužuju našu zahvalnost i ohrabrenje“, naveo je Terrenoire povodom intervjua u magazinu “The Economist” u kojem francuski predsjednik karakteriše Bosnu i Hercegovinu kao “tempiranu bomba koja otkucava… i koja se suočava s problemom povratka džihadista”.

Nakon konflikata u bivšoj Jugoslaviji, Panevropska unija, najstarija proevropska organizacija, konstantno se angažira u cilju pristupa svih zemalja jugoistočne Evrope Evropskoj uniji. U konstitutivnoj raznolikosti Evrope, svaka država ima vlastitu historiju i specifičnosti. Upravo na osnovu te raznolikosti se i konstituisala Evropska unija. Uspješno prevazilazeći nacionalne, kulturološke i vjerske barijere, svi narodi jugoistočne Evrope žele živjeti zajedno i okupiti se unutar Evropske unije da ojačaju mir i doprinesu ekonomskom i socijalnom razvoju“, izjavio je također predsjednik Panevropske unije.

On je ranije predsjedniku Macronu uputio pismo u kojem je izrazio protest i neslaganje povodom francuskog blokiranja otvaranja pregovora s Makedonijom i Albanijom te podršku Panevropske unije evropskom putu zemalja regije.

U pismu je upozorio da se ovakvim postupcima otvara prostor za različite oblike prodora i vanjskih uticaja drugih sila kojima naruku ide ovakva politika Evropske unije.

Alain Terrenoire ima iza sebe ima bogatu političku karijeru kao poslanik u francuskom i Evropskom parlamentu, delegat u Generalnoj skupštini UN-a ispred Francuske Republike te kao savjetnik bivšeg francuskog predsjednika Sarkozyja, navedeno je u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad