Džaferović: Jedno od ključnih pitanja koje imamo s tim zemljama

Vijesti 11. nov 201915:45 > 15:47
N1

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, za N1 je kazao da nema ništa protiv inicijative "mali Šengen", te da ima puno razloga zbog čega je to tako - ali o tome nije bilo riječi u Predsjedništvu BiH.

“Predsjedništvo BiH kao institucija koja je zadužena za vanjsku politiku se nije bavila tim pitanjem, niti je službeno šta stiglo u Predsjedništvo BiH. Ja sam do sada govorio na tu temu, govorio sam i u Briselu. BiH je opredijeljena za regionalnu saradnju, samo u okviru pristupnog puta za članstvo u EU i pod pokroviteljstvom EU”, izjavio je za N1.

“Ja nemam ništa protiv toga, naprotiv, imam puno razloga za da građani svih šest zemalja Zapadnog Balkana putuju preko granice i da se pojednostave i ubrzaju procedure kod carinjenja robe u transportu”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Njegov lični stav je, kako je istakao, da je potrebna regionalna saradnja, te da je to moguće urediti preko postojećih programa saradnje zemalja Zapadnog Balkana.

“U svakom slučaju, bilo šta da se dogodi – to ne može biti politička asocijaacija niti može poprimiti institucionalni karakter. To može biti samo u funkciji građana ovih šest zemalja”, naveo je.

Kao važno pitanje, govoreći o ovoj inicijativi, Džaferović je spomenuo državnu granicu odnosno nepostojanje Ugovora o granici sa Srbijom i Hrvatskom.

“Važno pitanje. BiH ima svoje granice, one su poznate. One se poštuju, ali nema spremnosti od susjeda da se zaključe Ugovori o granici. Zaključivanjem ugovora od strane Srbije i Hrvatske bi poboljšali proces saradnje. To je jedno od ključnih pitanja koje imamo sa tim zemljama”, rekao je.

Postoji nekoliko spornih tačaka kada su granice sa Srbijom i Hrvatskom u pitanju.

“Ja sam jedan od onih koji smatra da trebamo pristupiti rješavanju tog pitanja. Ako se ne možemo dogovoriti – postoji međunarodno pravo i da se ono primjenjuje”, naveo je.

Šefik Džaferović za N1 je komentarisao i sjednicu NSRS, rekavši da se neće postići ništa tom sjednicom, osim raspirivanja dodatnih tenzija, koje nisu potrebne ovoj zemlji. Detaljnije u vezanoj vijesti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad