Večeras u 20 sati na N1: Ne propustite intervju sa Danielom Serwerom

Vijesti 11. nov 201917:02 > 17:08
N1

Bosna i Hercegovina nije nikakva tempirana bomba kako to kaže francuski predsjednik Emmanuel Macron, mislim da ona više stagnira nego što otkucava kazao je u intervjuu za N1 profesor vošingtonskog Univerziteta “Johns Hopkins” Daniel Serwer.

Pitali smo ga i kako ocjenjuje trenutnu situaciju i politička prepucavanja u Bosni i Hercegovini. Profesor Univerziteta Johns Hopkins ističe kako izuzev rijetkih političara većina ih se bavi etno-nacionalističkim političkim djelovanjem.

“Politička prepucavanja su, s djelomičnim izuzetkom gospodina Komšića, nacionalističke i etno-nacionalističke stranke na vlasti koje su to bile i tokom rata i nastavile su voditi taj rat političkim nenasilnim metodama u posljednjih 25 godina. Moram vam reći da sam stava da iako je vlast u Bosni i Hercegovini disfunkcionalna, draže mi je da se politika odvija po nenasilnim nego po nasilnim metodama. Mislim da je napravljen veliki napredak jer ipak ljudi pokušavaju da sarađuju kada je u pitanju formiranje vlasti. Dobar dio odgovornosti snose stranci. Rusi su zarobili Dodika koji je njihov sluga, on je marioneta koja će ispunjavati njihovu volju. Oni ne žele Bosnu i Hercegovinu posebno prema NATO-u, iako mislim da su u međuvremenu postali i anti-EU također, jer konstantno gube na Balkanu. Poraženi su u Crnoj Gori i Albaniji, nemaju nikakve šanse na Kosovu. Bosna i Hercegovina je podijeljena po pitanju NATO-a. Ne vidim nikakvog smisla u Dodikovom odbijanju osim da su Rusi platili za to. Zato mislim da je vrijeme da građani Bosne i Hercegovine da odluče da li zbog ovih nesretnih stvari gospodin Dodik treba biti u Predsjedništvu. On kao što znate ne može putovati u moju zemlju i mislim da je to s dobrim razlogom da ne može doći u SAD”, stav je Serwera.

Nedavno svjedočenje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera u kojem je govorio na veoma pozitivan način o Vladi Kantona Sarajevo nije nikakvo iznenađenje za ovog američkog diplomatu i profesora.

Intervju sa Danielom Serwerom koji je radio Esmir Milavić pogledajte na N1 večeras u 20 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad