Damir Arnaut za N1: Apsurd na sjednici NSRS

Vijesti 11. nov 201917:42 > 17:46
N1

Damir Arnaut, pravnik i zastupnik SBB-a u Parlamentu BiH za N1 je kazao da su razlozi sjednice NSRS nervoza koja je prisutna u redovima SNSD-a što ne mogu da formiraju vlast godinu dana nakon izbora. Arnaut je ocijenio da je ista nervoza pristuna i kod SDA i HDZ-a.

Komentarišući sjednicu NSRS Arnaut je rekao da je pravno nemoguće govoriti o Dejtonu, a zaboravljati član 1. Ustava.

“Što se pravnog dijela tiče, govoriti o Dejtonu, a zaboraviti član 1. Ustava, da Republika BiH čije je zvanično ime Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje kao država sa unutrašnjom stukturom modoficiranu ovim Ustavnom, znači negirati Dejtonski sprazum. Upravo je to taj apsurd. Šarović je govorio o materijalu, drago mi je što se opozicija u RS počela ponašati kao opozicija, a ne da prati poteze Dodika”, izjavio je.

Dodik je ranije opoziciju u RS optuživao za nedostatak patriotizma, a Arnaut je dodao da je to recept za dobijanje izbora.

“HDZ pokušava reći da neki drugi Hrvati nisu patriote, Bakir Izetbegović je crtao metu Peđi Kojoviću na leđima, to je recept kako dobiti izbore”, izjavio je.

Da li ima pravnog utemeljenja u Dodikovoj izjavi da Republika Srpska ima ustavno pravo na samoopredjeljenje?

“Nema. Član 1. Ustava koji je osigurao kontinuitet, a to je da BiHA nastavlja svoje postojanje kao država sa unutrašnjom strukturom modificiranu ovim Ustavom”, pojasnio je.

Ipak, rekao je kako ovakva sjednica NSRS treba biti razlog za zabrinutost zbog kontinuiteta ovakvih sjednica.

“Ovi potezi su usaglašeni i instruisani od Rusije, isto kao što nas treba brinuti i instruisani potezi od Turske”, rekao je Arnaut.

Govoreći o NATO putu BiH i ANP-u, Arnaut je kazao da Zakon o odbrani BiH navodi da će sve institucije raditi na pristupu NATO savezu – a svako odstupanje je kršenje zakona.

“Izetbegović je počeo insistirati na ANP-u nakon što je Komšić intervenisao”, kazao je, dodavši da jke međunarodna zajednica imala veliki udio u tome.

“Komšić je uz podršku međunarodne zajednice i zapadnih snaga insistirao da nema imenovanja mandatara bez ANP-a. Uticao je na Džaferovića. Ali puno ljudi zaboravlja da je Džaferović član Predsjedištva, a ne Bakir Izetbegović”, kazao je.

Rekao je i to kako se bez glasa Željka Komšića, koji podržava ANP, ne može dostaviti ime mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad