Problemi koji vatrogascima otežavaju posao, a stanarima ugrožavaju život

Vijesti 11. nov 201918:10 > 19:08
N1

Kompletna protivpožarna zaštita prijeko je potrebna u svim stambenim objektima, ali ih u 90 posto slučajeva nema u Kantonu Sarajevo, upozoravaju iz Inspektorata za zaštitu požara. Nakon požara u naseljima Grbavica i Stup u Sarajevu, opet je aktuelno pitanje, zašto većina zgrada nema nikakvu protivpožarnu zaštitu.

Zaštita od požara u Kantonu Sarajevo, na niskom je nivou, poručuju iz Inpektorata za zaštitu od požara. Prema njihovim informacijama, u velikom broju stambenih objekata nisu obezbijeđena protivpožarna sredstva. Poručuju da je to odgovornost i obaveza stanara i upravnika.

“Tamo gdje ima, nije kontrolisana, a tamo gdje nema, predstavnik stanara neće da odobri sredstva za nabavku i kupovinu odnosno osposobljavanje hidrantske mreže. Pojedinim upraviteljima je preče da čiste, kreče fasadu, a što se tiče protivpožarne zaštite, niko o tome ne vodi računa”, kazao je Fehret Ibrak, inspektor u Inspektoratu za zaštitu od požara KS.

Neira Dizdarević, poslanica u Skupštini Kantona Sarajevo, podnijela je inicijativu Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoline, da naloži svim upravnicima otklanjanje nedostataka. Međutim, inspektor Ibrak, upozorava na dodatni problem:

“Sa jednom opremom, sa jednim aparatima, jednom hidrantskom mrežom, oni završe 5, 6 ili 10 objekata, što se tiče tehičkog prijema”.

Pregrađeno stepenište za evakuaciju, neispravne hidrantske mreže, nepostojanje aparata za gašenje požara, sve su to problemi koji vatrogascima otežavaju posao, a stanarima ugrožavaju život.

“Devedest devet posto intervencija na kojima su učestvovale naše jedinice, nismo mogli koristitu hidrantsku instalaciju, niti je bilo protivpožarnog aparata. Hidrantska instalacija nije bila ispravna, tako da ako otprilike uzmem, od 20 požara na jednom da smo uspjeli koristiti hidrantsku instalaciju”, istakao je Denis Memagić, zamjenik komandata profesionalne vatrogasne jedinice.

Memagić dodaje i da je broj zaposlenih u Profesionalnog vatrogasnoj brigadi KS, mali, te da im nedostaje bar 70 ljudi.

Osim što je potrebno da objekti imaju obezbjeđenu kompletnu protivpožarnu zaštitu, inspektori i vatrogasci upozoravaju da je potrebna i praktična obuka građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad