Zašto je opozicija odbila Dodikov prijedlog

Vijesti 11. nov 201918:58 > 19:20
N1

U Narodnoj skupštini Republike Srpske održana je Posebna sjednica, na kojoj je tema: "Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS." Ovu sjednicu inicirao je vladajući SNSD, zbog kako kažu, prenosa nadležnosti sa entiteta na državu.

Odbaciti nametnuta rješenja, donešena pod krinkom lažnog kompromisa, poslati OHR u istoriju, a Bosnu i Hercegovinu resetovati na fabrička podešavanja, siže je uvodnog obraćanja Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

“Danas otvoreno i odgovorno treba da raspravljamo o kršenju Dejtonskog sporazuma i posljedicama koje prijete da obesmisle RS. Visokom predstavniku moramo da poručimo da, zašto je on tu, da bi ispunjavao zahtjeve jedne strane, bošnjačke?“, kazao je Dodik.

Skupštinski materijal je za opozicione lidere gomila laži i falsifikata, usmjerena protiv političkih protivnika.

“Na ovom kvazi dokumentu ne može se graditi opštenarodni zajednički stav. Možete ići u tom pravcu, ako ste naumili, ali taj zakon treba da ima retroaktivno dejstvo, da ocijenimo, sankcionišemo sve one koji su u zadnjih 10-15 godinam učestvovali u prenosu nadležnosti na neustavan način, ali i da tretiramo sve ono što se može desiti”, poručio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

“Vi navodite čak za SDS da je imala ‘epitet zločinačke organizacije, da su se poslušno prepustili diktatu SDA, da svoje aktvnosti imaju pod zastavom SDA, SDS-a i PDP-a sazreli po Bakirovom ukusu’ i niz drugih užasavajućih kvallifikacija. I vi nas pozivate na jedinstvo, a niste nas pozvali na izradu ove informacije”, kategoričan je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, predložila je, baš kao i Dodik da ako se opoziciji ne sviđa materijal , da se prekine sjednica, usaglasi tekst. Dodik tražio da se integrišu govori Šarovića, Borenovića…

SNSD-ov dvojac je priznao i svojevremenu političku naivnost.

“Moramo realno da odrežemo greške i krivicu ako postoji. Zajedno sa drugim strankama, SNSD je učestvovao u ozbiljnoj naivnosti jednog vremena”, kazala je Cvijanović.

Iako je počeo pomirljivo, sa “dragi prijatelji iz vlasti i opozicije”, već nakon prvih diskusija, posebno mlađih poslanika opozicije, Milorad Dodik mijenja ton.

Više detalja u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad