Vukanović: Možda je treći entitet stvarni cilj Dodika i Cvijanović

Vijesti 12. nov 201913:06 > 13:17
N1

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana jučer usvojeno je dvadeset zaključaka koje su predložile i usvojile vladajuće stranke. Opozicija u RS nije željela da se izjašnjava o ovim tačkama. Narodni poslanik Nebojša Vukanović obratio se javnosti nakon sjednice rekavši da ima spornih tačaka, te da je u pitanju "sramno izrežirana predstava" Milorada Dodika.

“Sporan je po meni član 10 u kom Milorad Dodik ponovo govori da Narodna skupština treba da provomiše ustavna prava naroda uključujući i pravo na samoopredjeljenje. On već 14 godina priča o referendumu za nezavisnost i samoopredjeljenje. Stalno potezanje te teme obesmislilo je tu priču”, rekao je Vukanović dodavši da je problematičan i član 18. u kom se najavljuje osnivanje Apelacionog suda u RS:

“Tobože se priča o povraćanju izgubljenih nadležnosti, a s druge strane se govori o formiranju Apelacionog suda. Govorilo se i o ukidanju bonskih ovlaštenja.”

Kazao je Vukanović i da usvajanje ovog dokumenta ne znači ništa:

“Ovaj papir kao i drugi koje je usvojila aktuelna većina će nažalost završiti u smetljištu i ništa se neće sprovesti jer se sve bazira na populizmu, a drzava je ozbiljna stvar da bi se ovako neozbiljni likovi poput Cvijanović, Dodika i njihovih marioneta ovako lakrdijaški nosili prema ozbiljnim pitanjima. Oni su usvojili ovih 20 zaključaka, opozicija nije htjela da glasa i da učestvuje u njegovoj sramno izrežiranoj predstavi. Očekujemo da aktuelna većina od nove godine počne da sprovodi zaključke da povratimo izgubljene nadležnosti i napokon da vidimo prve korake ka nezavisnosti i samoopredjeljenju Republike Srpske.”

Vukanović je dodao da bi stvaranje trećeg entiteta zapravo mogao biti stvarni cilj Željke Cvijanović i Milorada Dodika:

“Rekao sam mu (Miloradu Dodiku) da se igra s opasnim stvarima. Potezanje priče o samoopredjeljenju može dovesti samo do nekog Dejtona dva ili do nekih radikalnih mjera. Imajući u vidu koliko se Željka i Dodik zalažu za treći entitet možda im je to stvarni cilj.”

Među usvojenim tačkama na NSRS je pravo naroda na samoopredjeljenje, najavljuje se novi ustav RS o kojem bi građani trebali da se izjasne na referendumu. Bilo je riječi i o ukidanju bonskih ovlaštenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad