Šarović o sjednici NSRS: Nudio nam je čak i koaliciju

Vijesti 12. nov 201914:31 > 14:33
N1

Nakon sjednice Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, javnosti se obratio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Za inicijativu “mali Šengen” kazao da ima jasan stav da podržava inicijativu povezivanja regiona dok god nije zamjena za EU.

“Govori se o inicijativi za unaprijeđenje zone slobodne trgovine, o većem povezivanju, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić bio je u Ohridu sa drugim premijerima. Na Savjetu ministara nas je i informisao. Ja sam od onih koji podržava tu inicijativu. Mislim da BiH treba da bude u tom projektu od početka, suština je da se povezujemo u regionu, logično pod uslovom da to ne bude bilo kakva zamjena za evropski put BiH. Vjerujem da nije. Nadam se da će BiH u decembru biti pozvana kako bi konkretnije razgovarali o ovoj inicjativi.”

Govoreći o sporu Srbije i Bosne i Hercegovine kada su u pitanju granice, Šarović je kazao:

“To zavisi od dvije strane, pregovara se o detaljima, ukoliko se nađe zajednički jezik onda ćemo imati sporazum o granici. To je uvijek dvosmjerna ulica. Važno je pitanje i treba na tome raditi.”

Zaključke Narodne skupštine Republike Srpske ocijenio je političkim pamfletom:

“Svašta nam je ispričao član Predsjedništva BiH gospodin Dodik i o onim jagnjadima, prasadima, Amerikancima, Evropljanima, naprosto nisam mogao sve da zapamtim. Nudio nam je čak i koaliciju. Mislim da je vraćanje na ‘95. godinu NSRS je potpuno suvišno. Ako govorimo o velikim pitanjma u Narodnoj skupštini koja bi trebala da bude opšte prihvaćena onda se podrazumijeva da svi treba da učestvuju. Mi nismo imali priliku da učestvujemo u tom materijalu koji je loš, nakaradan, pretenciozan, netačan. Jedan pravi pravcati politički pamflet. Mislim da se on zaista nije trebao pojaviti pred poslanicima Narodne skupštine. Nudio sam lično Dodiku u neformalnom razgovoru povucite ovaj dokument, on to nije prihvatio.”

“Ja mislim da oni nemaju preveliki domet. Mislim da su više naručeni za ovaj trenutak u kom treba da se održi tenzija. Nekad političke opcije i one koje su na vlasti žele da održe jaku tenziju jer se u toj tenziji najbolje snalaze. Nije to nikakva novost. Ponekad treba izmisliti neprijatelja”, dodao je Šarović.

Govoreći o ANP-u još jednom je kazao da je stav političara Republike Srpske jasan i da on govori o vojnoj neutralnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad