Komšićev poklon za Peace Library (FOTO)

Vijesti 12. nov 201915:00 > 15:03
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je u okviru Drugog pariškog foruma, zajedno sa svim šefovima država i vlada, kao simboličnu gestu, za Peace Library poklonio monografiju „Između dvije imperije - Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.“

“Imam posebno zadovoljstvo da Peace Libraryju poklonim djelo koje govori o historijskom aspektu Bosne i Hercegovine između dvije imperije, osmanske i austrougarske.

Sličan kontekst imamo i u današnjem vremenu kada je Bosna i Hercegovina opet na raskršću, između Istoka i Zapada, čiji su uticaji sastavni dio svakodnevnog života u našoj domovini.

Predsjedništvo BiH

Monografija „Između dvije imperije – Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919“. jeste djelo koje simbolično prikazuje historijsku sliku o sposobnosti jedne zemlje, moje domovine Bosne i Hercegovine, da nadživi različite velike imperije.

Predsjedništvo BiH

Autor ovog djela František Topič bio je češkog porijekla, a dio životnog vijeka proveo je u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, svjedočeći fascinantnim detaljima tadašnjeg života.

Uvjeren sam da će ovo djelo oduševiti ljubitelje fotografije i priče o intimnoj historiji jednog društva, u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopće – Prvog svjetskog rata”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad