Brojne reakcije na Posebnu sjednicu NSRS: Na kraju svi odu na janjetinu

Vijesti 12. nov 201916:08 > 19:06
N1

Narodna skupstina Republike Srpske rano jutros je odbacila bonska ovlaštenja i zatražila ukidanje OHR-a, poništavanje ranije donesenih neustavnih odluka visokog predstavnika, ponovila da je pravo na samoopredjeljenje zagarantovano Poveljom Ujedinjenih nacija. Podržana je saradnja sa NATO i njenim ključnim članicama na pitanjima bezbijednosti, ali je iskazano protivljenje članstvu BiH u NATO. Opozicija za vrijeme glasanja nešto prije četiri ujutru, nije bila u sali, dokument smatraju dijelom i obračunom sa političkim neistomišljenicima.

Antiustavni su svi akti koji nisu u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir, izglasala su to 53 poslanika vladajuće većine. U zaključcima su Bosnu i Hercegovinu definisali kao državnu zajednicu, sastavljenu od entiteta koji su nosioci suverentiteta:

“Bosna i Hercegovina posjeduje ograničeni i izvedeni suverenitet koji se ogleda u djelovanju prema trećim državama. Unutrašnji suverenitet pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH.“

Referendum se pominje dva puta: u slučaju razgradnje Dejtonskog sporazuma, a pri donošenju novog Ustava, te zbog NATO integracija.

“U slučaju nasilnih pokušaja pristupanja Bosne i Hercegovine NATO savezu, Republika Srpska će održati referendum na kojem će građani odlučiti o članstvu Republike Srpske u bilo kakvim vojnim savezima”, stoji u zaključcima NSRS.

Zadržava se i pravo na samoopredjeljenje, ali se decidno ne navodi riječ “otcjepljenje”.

“Uključujući i pravo na samoopredjeljenje, što u okvirima Dejtonskog sporazuma podrazumijeva očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta… U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje koje je proklamovano Poveljom Ujedinjenih nacija i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu”, zaključeno je na ovoj posebnoj sjednici.

Dokument sa mnogo ALI, AKO i UKOLIKO nema precizne rokove.

N1: Je li to davanje prostora za kompromis, ili pak sakrivanje iza eventualnih sankcija? “Nikakvo sakrivanje, to je prostor za kompromis”, rekao je predsjednik NSRS Nedjeljko Čubrilović.

Dvadeset od 55 strana Informacije o kojoj se diskutovalo, bilo je usmjereno na diskreditaciju opozicije, ustvrdili su iz SDS-a i PDP-a zbog čega nisu ni glasali.

“Vidjeli ste da smo sinoć radili do pola četiri, a vi znate ko radi u to vrijeme. Smatram da je po ko zna koji put Milorad Dodik ponizio Narodnu skupštinu Republike Srpske i ostale institucije RS”, riječi su Nebojše Vukanovića, SDSovog poslanika u NSRS.

Dan poslije, više se prepričavaju diskusije mimo teme:

“Nema šanse da nas pobijedite, džaba pokušavate, već smo rezervisali sav jagnjeći i praseći fond za takvu vrstu priče”, rekao je Milorad Dodik na posebnoj sjednici na šta mu je PDPov poslanik Draško Stanivuković odgovorio:

“Ja vam kažem, evo pobijedićemo Dodika, i sve prasiće, jagnjiće.”

Zbog svega su i na mrežama zaključci u drugom planu. Poruke sa Twittera usmjerene na rasprave Stanivukovića i Dodika:

https://twitter.com/AVucen/status/1194149932221059072

Skupština je zaposjednuta, ustvrdio je zbog neprimjerenih diskusija jedan od poslanika. A šta kažu novinari:

“Ostaće nam mučan osjećaj. Ponudite loš dokument i onda kada nemate argumente kojim biste branili ono što želite nametnuti kao stav većine, onda vam jedino ostaje ta jadna jalova retorika prilična ulici, a ne nikako ovom visokom domu”, kazala je Gordana Katana.

Novinar Milan Kovač rekao je:

“Ponovljena situacija sa ranijih sjednica, posebno Posebnih sjednica. Prepucavanja, pravljenja cirkusa, posebno ignorisanja teme o kojoj bi trebalo da se razgovara.”

A trebalo je da se razgovara i o nadležnostima u oblast odbrane, pravosuđa, indirektnih poreza. O ovim temama, zahtijevaće se međuentiteski dijalog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad