Pinjo: Glavni cilj je stopiranje širenja epidemije salmonele

Vijesti 28. apr 201509:34 > 09:38
N1

Fikret Pinjo šef odjela za crijevne i zarazne bolesti KCUS govorio je u Novom danu o proglašenju epidemije salmonele, te o aktuelnom stanju na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

”Stanje je stabilno na klinici za infektivne bolesti. Dječica su došla sa srednje teškim stanjem bolesti. Najnoviji podaci su ti da je pregledano je 208 bolesnika, 54 su hospitalizovana. Značajno je da smo počeli otpuštati one koji su se relativno dobro oporavili. Ovo će imati dobar kraj”, kazao je Pinjo.

”Odluka koja je donesena o proglašenju epidemije je opravdana. Pojavio se respektabilan broj oboljelih na malom prostoru. Logično je bilo razmišljati u tom smijeru. Sada treba razmišljati o čitavom nizu mjera, što zakonskih, što onih higijenskih. Ključ problema je identifikacija izvora zaraze, s ciljem prekidanjem lanca zaraze. S druge strane tu je čitav niz zakonskih mjera koje se donose ‘normalno’ vrijeme, s ciljem stopiranja proširenja epidemije salmonele”, nastavio je Pinjo detaljnije objasnivši nastali problem u Kantonu Sarajevo.  

”Epidemija podrazumjeva veći broj oboljelih na određenom prostoru. Može biti lokalnog, šireg ili pandemijskog karaktera. Ključ problema sa pravnog i medicinskog aspekta je u adekvatnom provođenju mjera kojima se spriječava širenje zaraze”, a na pitanje koje su to stvari na koje treba obratiti pažnju Pinjo je odgovorio: ”Termička obrada hrane jer je salmonela osjetljiva na temperaturu. Skladištenje hrane u hladan prostor, izbjegavati brzu hranu iz neprovjerenih mjesta pogotovo u toplijim danima. Izbjeći serviranje hrane u nehigijenskom posuđu, kao i eventualna provjera sanitarnih obaveza zakonom propisanih”, dodavši da je to ključna stvar ukoliko želimo spriječiti pandemiju salmonele. 

Za kraj, gost je govorio o mjerama koje je potrebno preduzeti nakon okončanja epidemije, kao i kako se ponašati sa onim koji su u kontaktu sa zaraženom djecom, konkretno, roditeljima i vaspitačima.

‘Proglašenje epidemije ima za cilj prestanak stvaranja novih zaraženih. Značajne su asimptomatske kliconoše. ova djeca kad ih pustimo sa klinike su obavezni slušati preporuke otpusnih pisama, kako se salmonela ne bi javila kod osoba koje ih nemaju. Djeca se moraju vratiti u vrtiće tek kad prestanu da imaju klice. Nekoliko sedmica, ili do nekoliko mjeseci, zavisno od imuniteta”.