Lijanović: Jasno je ko je profitirao iz mog hapšenja

Vijesti 12. nov 201918:00 > 18:26
N1

Predsjednik stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković-Lijanović je danas u programu N1 govorio prvi put nakon oslobađajuće presude kazavši da su se "njegovim uklanjanjem iz izbornog procesa drastično promijenili izborni rezultati".

Na pitanje ko stoji iza njegovog hapšenja, te zašto smatra da cijela priča ima političku pozadinu, kazao je:

“To je vrlo jasno, dva dana prije početka izborne kampanje uhapsiti zamjenika premijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede, jasno je ko je iz toga profitirao. HDZ BiH i njegovi saveznici. Mojim uklanjanjem iz izbornog procesa su se drastično promijenili izborni rezultati. Moje hapšenje uz prisustvo kamera, dugih cijevi, govori o potrebi da se nešto spektakularno napravi”, istakao je.

Ivanković-Lijanović je kazao da je njegova stranka rješenje za ovu zemlju.

“NSRzB je rješenje za ovu zemlju. Vidimo više nakon pet godina od moje eliminacije svi zajedno propadamo jer naše vodstvo nema adekvatno rješenje. Kod nas se, nogometnim žargonom, lome noge i ruke kako ne bi izgubili utakmicu”, istakao je.

Poručio je da mu je prijećeno kroz komunikaciju.

“Meni je čak prijećeno kroz određenu komunikaciju, od onih koji su ovo izveli na način da ako ne budem napustio Vladu da će mi se pakovati politički procesi. To su oni koji su profitirali iz svega toga. Nisam vjerovao da može doći do te vrste zloupotrebe institucija, ali sam evo osjetio na svojoj koži”.

Kako komentariše stanje u pravosuđu u BiH?

“Pravosuđe se sastoji iz više dijelova, neki organi su pod političkom kontrolom. Ja sam ukazivao da postoji politički utjecaj, doživio sam nešto što je potpuno neprihvatljivo”, kazao je i dodao:

“Ova presuda je tračak nade i ulijeva povjerenje stanovnicima da je moguće doći do pravde”.

Istakao je da je on jedan od ministara koji je uveo transparentnost u rad ministarstva.

“Prije mog dolaska u minsitarstvo nikako nije bilo natječaja. Nismo imali nezadovoljstvo istinskih poljoprivrednika, nego udruženja koji su instruisani da vode kampanju protiv mene. Ja sam ministar koji je uveo transparentnost a koji nikada nisu bili do tada. To je politički proces protiv mene da se negira i zataška što sa muradio u mom mandatu a bilo je naprednije nego sve što su uradili ovi prije mene”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad