Zašto studenti u Sarajevu prekidaju studiranje: Objavljen spisak razloga

Vijesti 13. nov 201911:59 > 12:20
N1

Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj dana 24. juna ove godine postavila je zastupničko pitanje "o prosječnoj dužini studiranja i o broju studenata koji prekidaju obrazovanje?".

Prema podacima iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu, sa prve godine I ciklusa studija na UNSA u prošloj godini ukupno se ispisalo 1.208 studenata, sa druge godine se ispisalo 328 studenata, sa treće 63 studenta a sa četvrte godine tri studenta.

Najviše ispisanih studenata sa prve godine fakulteta zabilježen je na Fakultetu političkih nauka (190), slijedi ga Filozofski fakultet (146), a nakon toga Mašinski fakultet (110) i Prirodnomatematički fakultet (108).

Sa prve godine II ciklusa studija ispisane su ukpuno 84 osobe i to 80 na prvoj, a četiri na drugoj godini studija.

Razlozi za ispis su mnogobrojni. Od zaposlenja, prelaska na druge fakultete u okviru UNSA, loše finansijske situacije, odlaska u inostranstvo, ali i zbog toga što ne mogu položiti određeni ispit ili su stupili u bračnu zajednicu.

Kako se navodi, studenti pete godine su se ispisivali zbog gubitka interesa za studiranjem jer nisu uspjeli položiti ispite.

U nastavku pogledajte tabelarni prikaz ispisa studenata sa fakulteta i razloge za ovakav potez.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad