Analitičari: Dejtonski sporazum ugrožen djelovanjima iz Republike Srpske

Vijesti 13. nov 201917:09 > 19:03
N1

Vijeće za implementaciju mira u BiH odbacilo je nedavno usvojene Zaključke NSRS koji, između ostalog, promovišu i pravo na samoopredjeljenje, te kojim se odbacuju bonske ovlasti visokog predstavnika. Ruska Federacija nije se priključila osudama ostalih ambasadora. Iz SDA su očekivali snažniju reakciju PIC-a. Dok Milorad Dodik poručuje kako je PIC nerelevantan.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, uz izuzeće Ruske Federacije, napominje vlasti u Republici Srpskoj “da je BiH međunarodno priznata država koja uživa suverenitet kao takva i ne ostavlja prostor za suverenitet entiteta.” Time Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje. Zaključci koje je donijela Narodna skupština u suprotnosti su s Dejtonom, poručuje većina ambasadora.

“Republika Srpska na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da djeluje u skladu s odlukama institucija BiH i da pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH”, saopšteno je iz PIC-a.

Milorad Dodik odgovorio – Narodna skupština nije usvojila zaključke koji se, između ostalog, tiču položaja i nadležnosti ovog entiteta, da bi ih PIC prihvatao ili odbacivao:

“Savjet za provođenje mira je samoorganizovano tijelo određenog broja zemalja i organizacija, koje nema ni akt o osnivanju, ni akt o funkcionisanju, što govori da je riječ o tijelu koje nije utemeljeno u međunarodnom pravu i aktima.”

Radovan Višković, premijer Republike Srpske dodao:

“Ja se ne bih složio s vama da su oni odbacili te Zaključke, niti ih oni mogu odbaciti, a na kraju krajeva bitno je reći da je Rusija bila protiv tog stava kakav ima PIC, prema tome ništa se tu nije promijenilo, oni imaju svoje mišljenje, a mi imamo naše Zaključke i mi poštujemo Zaključke Narodne skupštine.”

U SDA negoduju, kako zbog Zaključaka Narodne skupštine, ali i zbog umjerene reakcije ambasadora, prije svega visokog predstavnika.

“Pozivamo PIC da podrži visokog predstavnika i da sa riječi pređe na djelovanje na koje ga obavezuje njegov mandat. Izostanak konkretne reakcije će i dalje samo ohrabrivati antidejtonske aktivnosti i voditi daljoj destabilizaciji”, rečeno je iz SDA.

Pojedini akademici, novinari, poznavaoci političke situacije u BiH također su stava kako je Dejtonski sporazum ugrožen djelovanjima iz Republike Srpske, te kako je krajnje vrijeme da Valentin Inzko koristi bonske ovlasti.

“Od 2006. ti centri moći kao da ne primjećuju ili ignoriraju to što Milorad Dodik radi i o jutrošnjim Zaključcima oni se ponašaju ignorantski na isti način i zapravo Dodiku šalju signal da ima zeleno svjetlo da nastavi dalje”, komentarisao je akademik Slavo Kukić.

Novinar Almir Terzić ocijenio je da je ugrožen Dejtonski mirovni sporazum:

“Meni je problematičnija nereakcija da tako kažemo sadašnjeg visokog predstavnika Valentina Inzka koji se mora malo više potruditi kada je u pitanju sama provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma, ovdje je Dejtonski sporazum ugrožen.”

Ekspert za Ustavno pravo Nedim Ademović kazao je da Republika Srpska ne može samoinicijativno donositi odluke koje se tiču nadležnosti BiH. Ukoliko su nezadovoljni načinom funkcionisanja određenih institucija, postoji adresa na koju se trebaju obratiti, poručio:

“Sve što je prenijeto na nivo BiH ne može se više vratiti na nivo entiteta ukoliko je prenijeto u skladu s Ustavom, a poruka naravno predsjedniku Miloradu Dodiku jeste da je upravo Dejton predvidio instituciju koja raspravlja o tome da li je nešto prenijeto u skladu s Ustavom BiH, ili ne. To je Ustavni sud BiH.”

No, Milorad Dodik ima problem i s Ustavnim sudom BiH. Ne priznaje rad Institucije dok iz nje ne odu strane sudije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad