Stevandić: Jučer se pokazalo da je Izetbegovićev i Komšićev uslov o ANP-u lažan

Vijesti 13. nov 201918:04 > 18:04
N1

Ne možete izbjegavati legitimitet dvotrećinske Republike Srpske da na funkcijama ostanu oni koji su lojalni Izetbegoviću, kazao je za N1 Nenad Stevandić, predsjednik stranke Ujedinjena Srpska i šef Kluba Srba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

Zbog čega ste protiv izmjena Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim PDP i SDS žele deblokirati rad tog parlamentarnog doma?

Ovdje se ne radi o nekakvoj deblokadi nego o selektivnom pristupu koji nema utemeljenje. Ovdje se provodi srbofobna politika, a ljudi iz SDS-a i PDP-a, koji su izgubili izbore i nemaju nikakav legitimitet, našli su način da ostanu na funkcijama i rade pod protektoratom SDA i DF-a.

Šta vi predlažete da se odblokira Predstavnički dom?

Rad Parlamentarne skupštine se odblokira tako što ćete uputiti prijedlog predsjedavajućeg i taj predsjedavajući će biti razmatran na Komsiji za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara. Sve se završi za nekoliko sati. Ovdje se ne radi o blokadi nego o delegitimizaciji demokratskih i ustavnih principa. Potpuno je jasno da većinska Republika Srpska, u čije ime ja govorim – ne možete izbjegavati legitimitet dvotrećinske Republike Srpske da na funkcijama ostanu oni koji su lojalni Izetbegoviću.

Na čemu bazirate te izjave o “lojalnosti Izetbegoviću” ako znamo da jučer srpski ministri u Vijeću ministara nisu podržali ANP?

Ovdje se radi o lojalnosti koja se dobija ostankom na funkcijama, a ovo sa ANP-om samo govori da je Izetbegovićev i Komšićev uslov o slanju Godišnjeg nacionalnog plana lažan jer oni (srpski ministri) obavljaju funkcije u tehničkom mandatu. Njihova lojalnost se zasniva na stalnom sukobu sa predstavnicima RS-a, a vrijeđaju…

Ali te uvrede su stizale i sa vaš strane?

Sa moje nisu, oni su prvi počeli. Dodik nije nijednu ružnu riječ kazao tokom sjednice NSRS-a, a oni su počeli dobacivati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad