Detalji akcija "Pero" i "Blic"

Vijesti 13. nov 201918:20 > 19:05
N1

Osamnaest osoba je uhapšeno, među kojima i dva zaposlenika SIPA-e, u akcijama kodnog naziva “Pero” i “Blic”, provedenim danas po naredbama Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda iz Bihaća. Također su blokirana i milionska sredstva na računima u nekoliko banaka u državi.

Petomjesečna istraga Kantonalnog tužilaštva USK i Državne agencije za istrage i zaštitu protiv 58 osoba rezultovala je opsežnom akcijom “Pero”. Iz nadležnog tužilaštva saopštili su da se uhapšeni terete za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenja isprave, pranje novca i utaja poreza. Pretresi i hapšenja vršeni su na više lokacija širom BiH.

“Osumnjičenima se stavlja na teret da su na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva, Istočnog Sarajeva u periodu od 2014. godine do danas kao organizovana grupa, pronalazili lica kojima su bez odvijanja nastavnog procesa za novac izdavali lažne certifikate, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome. Radilo se o nekoliko hiljada kandidata te je na ovaj način stečena višemilionska protivpravna imovinska korist”, kaže Irena Marjanović-Čavkić, PR Tužilaštva USK.

Za pojedine osobe sumnja se da su u ovom slučaju utajila porez u iznosu većem od 200.000 KM. Takođe postoji sumnja da su tri osumnjičena iskoristila određeni iznos novca za kupovinu nekretnina. Inače, u okviru ove akcije policijski službenici SIPA-e blokirali su novčani iznos veći od milion KM. Riječ je o devet računa otvorenih na ime tri fizička i tri pravna lica. Do sada je uhapšeno 18 osoba, dok su dvije pod nadzorom policije – potvrđeno je.

“Uporedo danas mi provodimo akciju kodnog naziva  ‘Blic’ na području I. Sarajeva i Banjaluke u okviru koje smo lišili slobode dva lica zaposlena u SIPA-i sa statusom državnog službenika, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 220 Krivičnog zakona BiH – Zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Naime, postoje osnovi sumnje da su lica lišena slobode prekoračila granice svojih ovlaštenja u okviru predmeta kodnog naziva ‘Pero'”, ističe Luka Miladinović, PR Agencije za istrage i zaštitu.

Sva uhapšene osobe nalaze se na kriminalističkoj obradi, te će u zakonskom roku bii predata nadležnim tužilaštvima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad