"Reći ćemo građanima Banjaluke da se spremaju jer dolaze prasići i jagnjići"

Vijesti 13. nov 201921:45 > 21:57
N1

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a kazao je Pressingu na N1 da bi formiranje vlasti moglo sačekati lokalne izbore koji će biti održani 2020. godine. No Milorad Dodik se na Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske obratio opoziciji kazavši da se džaba spremaju za te izbore.

Šarović je ocijenio kako je odlično što je Milorad Dodik pred očima javnosti pričao o “prasićem i jagnjećem fondu”:

“Možda ćemo mi oglasiti na nekim bilbordima i kazati građanima Banjaluke da se spremaju jer dolaze ti jagnjići i prasići. Ja mislim da je sjajno što je to rekao i što su to gledaoci vidjeli. Mislim da treba da vide to, da znaju ko je taj koji je prvi među nama, kakav je i kako nas predstavlja”, kazao je Šarović dodavši da na lokalne izbore izlaze sa pojačanjem:

“Očekujem i više od toga. Mi smo u razgovorima sa nekoliko političkih opcija koje nisu vezane aranžmanom sa Dodikom. Priželjkujemo da neke stvari uradimo zajedno. Možda to uradimo narednih sedmica kao probu.”

No, SDS se na prethodnim izborima borio sa preletačima u Dodiku stranku, a ne sa pojačanjem.

“Preletača će biti i dalje dok je ovakav zakon. Dodik u svom sastavu ima 11 poslanika koje je kupio. Uvijek će ih biti dok je tendera i javnih nabavki. Vi znate da se sve kupuje preko javnih nabavki. To je javna tajna, pa to svako živ zna”, istaknuo je Šarović.

Koalicija sa SNSD-om, za Šarovića nije realna opcija:

“Mislim da nijedna ponuda nije bila ozbiljna da bi nas natjerala da sjednemo za zajednički sto. Onako kako je kupovao svoje preletače, one koje voda sa sobom, on je neutralisao i oni praktično ne postoje – takav način sa SDS-om objektivno nije moguć i potpuno je neprihvatljiv.”

Šarović predviđa i način na koji će Dodik završiti političku karijeru:

“Dodiku u NSRS sam rekao ‘znaš šta imaš dovoljan broj ruku, ali neke stvari moraju da se rade drugačije. Ovi mladi momci i djevojke, ovi buntovnici, hajduci, oni će jednog dana da vas pobjede, oni su ta energija, oni su bez mita, oni će vam doći glave.’ Mislim da je to snaga i da njima trebamo davati sve više šansu jer oni su ti koji će Dodiku doći glave.”

Opozicija u Republici Srpskoj žali se da nema pristup javnom servisu iz ovog entiteta.

“Javni servis, RTRS, moj je servis u Republici Srpskoj, ali mislim da je okupiran od SNSD-a, ima najgore vodstvo, mislim da je to ogroman problem. On se mora reformisati ukoliko u pravnom smislu želi da bude javni servis”, naglasio je Šarović.

Komentarisao je Šarović i izjavu Milorada Dodika da je Don Kihot:

“On je imao nevjerovatnih izjava tokom karijere, ništa mu apsolutno ne vjerujem. On je čovjek koji misli samo o sebi, o svom opstanku.”

Inicijativu “mali Schengen” smatra izuzetno korisnom za Bosnu i Hercegovinu:

“Pogriješio je onaj ko je ovo uopšte nazvao malim Schengenom. Ovo je inicijativa koja treba da ispravi one greške, propuste u CEFTA-i. Vrlo je bitno da BiH od početka bude uključena, da bude ona koja kreira ovaj dokument kako bi zamke bile izbjegnute.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad