Korajlić: Ovo je niz okolnosti, nije samo stvar policije

Vijesti 28. apr 201511:37 > 11:42
N1

Gost specijalnog programa N1 televizije bio je Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta kriminalističkih nauka Sarajevo koji je govorio o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku. Kazao da je da je napad splet mnogih okolnosti i da ne treba trčati sa zaključcima.

Ovo nije samo stvar policije, nemojmo odmah sve na policiju. Ovo je takav splet i niz okolnosti. Mora se promijeniti krivični zakon i pustiti nadređene da rade svoje posao“, kazao je Korajlić.

Kazao je da se situacija ne smije svesti na lični nivo.

Vrlo često imamo problem koji se svodi na ljudski i lični nivo, a to je nonsens koji ne smijemo dozvoliti. Istražni postupak će pokazati i utvrditi stvarne motive i razloge. Analitičari i naučnici će davati svoja mišljenja, to je normalno ali moramo dati podršku nadređenim za vrijeme istrage“, dodao je.

Gost je dodao da nisu potrebne samo represivne, nego i preventivne mjere.

Udarni tim ne podrazumijeva samo borbu represivnim mjerama, ali one nisu moguće bez preventivnih mjera. Moraju se povećati kontrole, kontrole ljudi, stranaca, inspekcijskih kontrola. Naročito mislim da ljude koji su interesantni za kontrolu“, kazao je Korajlić.

Dodao je još da se građanima mora uliti povjerenje, jer su institucije tu zbog građana.

“Građanima se mora uliti povjerenje, jer mi smo ovdje zbog građana. Želim iskazati saučešće porodici stradalog policajca”, kazao je on.