U Hadžićima sutra Dan žalosti

Vijesti 14. nov 201909:49 > 09:53
FENA/Općina Hadžići

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović proglasio je 15. novembar Danom žalosti na području općine Hadžići zbog kolektivne dženaze 12 identifikovanih žrtava iz masovne grobnice Lokvice-Igman, ekshumiranih početkom juna ove godine.

“Dženaza će se klanjati u petak u 13.30 sati na lokalnom mezarju Donji Hadžići. Ti civili strijeljani su u ljeto 1992. godine od vojske RS-a na Igmanu prilikom pokušaja da pobjegnu na slobodnu teritoriju. O svireposti i brutalnosti njihove likvidacije govore ruke vezane u žicu i noge povezane kaiševima”, navode iz Općine Hadžići.

Dženaza će bit klanjana Almiru (Mustafa) Nuhanoviću, Šefiku (Avdo) Nuhanoviću, Hasanu (Alija) Nuhanoviću, Selveru (Mušan) Piknjaču, Fahriji (Ahmed) Hrnjiću, Ahmedu (Hamid) Lokvančiću, Salki (Adema) Beganoviću, Zahiru (Džemail) Karavdiću, Hamdi (Hamid) Hasanoviću, Mirsadu (Derviš) Veljkoviću, Emiru (Redžo) Bašiću i Sejfi (Nazif) Kadriću.

Još se traga za 74 Bošnjaka iz Hadžića koji se vode pod terminom ‘nestali’, starosti od 19 do 70 godina.

“Dženazu će predvoditi zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, a prisustvo su najavili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović te mnogi drugi zvaničnici javnog i političkog života BiH”, navodi se.

U saopćenju se ističe da će sutra biti spuštene zastave na pola koplja na zgradi Općine Hadžići, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Općina.

“Na Dan žalosti na javnim mjestima zabranjeno je održavanje programa javnog, kulturnog i zabavnog karaktera i neće se emitirati muzika u ugostiteljskim objektima”, saopćio je Press Općine Hadžići.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad