Crvena linija o simbolima i stvarnosti razrušenih gradova u ratu

Vijesti 14. nov 201907:30 > 10:02
N1

Bacanje Statuta grada Vukovara na ćirilici na pod u kabinetu gradonačelnika, poruka predsjednice Hrvatske da se još nisu stekli uslovi za dvojezične table, postavljanje spomen-ploče komandantu novosadskog korpusa Mladenu Bratiću u Novom Sadu i još hiljade novih Vukovaraca koji odlaze u Dablin i druge evropske gradove.

Ovo je slika Vukovara 28 godina poslije 18. novembra, koji bi od sljedeće godine trebalo da bude državni praznik, jedini dan kada, kako kažu Vukovarci, ovaj grad postaje svima važan.

Da li je Vukovar izdan grad? Da li će Vukovar dočekati pravdu za zločine? Može li u Vukovaru biti suživota i trajnog mira dok Srbija i Hrvatska komuniciraju protesnim notama? Da li su Vukovar, Dubrovnik ili Srebrenica simbol ili stvarnost više od dvije i po decenije kasnije, kada region još nije spreman za suočavanje za ratnim zločinima.

O simbolima i stvarnosti razrušenih gradova i uništenih života u Crvenoj liniji govore Bojan Glavašević, nezavisni saborski zastupnik, reditelj Janko Baljak i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra “Potočari”.

Autorica i voditeljica emisije Crvena linija je Marina Fratucan.

Emisija je na programu TV N1 u petak, u 20 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad