Izetbegović nakon sastanka s Čovićem: Zadali smo sebi novi rok

Vijesti 14. nov 201911:33 > 11:42
N1

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović obratili su se danas javnosti nakon sastanka u Sarajevu, a kako je istakao prvi čovjek SDA, ''krajnje je vrijeme da se postigne sporazum i kompromis''.

On je rekao da je danas postavljen ”novi rok”.

HDZ i SDA su danas sebi zadali novi rok od dvije sedmice da pokušamo napraviti neki okvir za implementacije presuda suda. Cijenimo da ima šanse da se postigne dogovor. Kada napravimo jedan orijentacioni okvir tada ćemo uključiti koalicione partnere SBB i DF. Ako uspijemo s njima postići dogovor, a mislim da ima šanse, onda bi sve išlo u proceduru. Mi smo zainteresovani za implementacije presuda i za smanjenje mogućnosti blokada. Imali smo i poseban sastanak s gospodinom Novalićem i gospođom Milićević. Dogovorili smo se da finaliziramo prijedloge za ukidanje nekih ministarstava i formiranje novih”, ispričao je Izetbegović.

Na pitanje da li će uskoro biti formirana vlast na državnom nivou, kazao je da je krajnje vrijeme za postizanje dogovora.

Imaćemo neke sastanke. Cijenim da je krajnje vrijeme da se postigne sporazum i kompromis. Kao što rekoh, potreban je i treći. Mislim da i tu ima nekih kretanja’‘, otkrio je on i zaključio:

”Nemojte misliti da ćemo nešto riješiti za deset dana nešto što ne možemo riješiti za deset godina”.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović sazvao je, podsjećamo, za danas 8. sjednicu Kolegija Doma naroda PSBiH.

Predviđeno je razmatranje Inicijative Kolegija Predstavničkog doma za sazivanje sjednice Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad