SDA reagovali na postavljanje biste Nikoli Koljeviću u Banjoj Luci

Vijesti 14. nov 201913:28 > 13:35
N1

Iz Stranke demokratske akcije reagovali su na postavljanje biste Nikoli Koljeviću u Banjoj Luci te su kazali kako to "predstavlja novi skandalozan i anticivilizacijski čin veličanja ratnih zločinaca od strane vlasti entiteta RS".

Iz SDA navode da je Nikola Koljević po haškoj presudi Radovanu Karadžiću određen kao jedan od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata, koji je doveo do monstruoznih zločina i najtežih povreda međunarodnog humanitarnog prava.

“Učešće člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u glorificiranju takve ličnosti predstavlja novo vrijeđanje žrtava, kršenje vladavine prava i presuda međunarodnih sudova, te dalja politička samoizolacija Dodika, koji je već formalno na američkoj crnoj listi, a nezvanično i na još nekim”, kažu iz SDA.

VEZANE VIJESTI

Ističu kako posebno zapanjuje prisustvo osuđenog zločinca Momčila Krajišnika.

“Svjetskoj javnosti, koja već intenzivno upozorava na slavljenje ratnih zločinaca u RS, današnja slika Dodika sa osuđenim ratnim zločincem Krajišnikom, bit će još jedan dokaz sa čime imaju posla u BiH”, naglašavaju.

Kažu i da veličanje ratnih zločinaca predstavlja direktnu prijetnju stabilnosti i miru, te predstavlja alarm za institucije nadležne za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je novi prst u oko OHR-u i PIC-u. Krajnje je vrijeme da OHR realizira svoja obećanja u suočavanju sa negatorima genocida i glorifikatorima ratnih zločinaca u BiH koji ugrožavaju mir i uspostavljanje međunacionalnog povjerenja u BiH”, potcrtali su iz SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad