Poruka BiH iz EU: Zabrinuti smo

Vijesti 14. nov 201914:14 > 14:14
N1

Predstavnici Evropskog vijeća i Evropske komisije pozvali su na hitno zatvaranje kampa "Vučjak" na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine i relokaciju migranata na lokacije sa adekvatnim smještajem.

Finska ministrica evropskih poslova, čija zemlja predsjedava EU, Tytti Tuppurainen, kazala je danas da je Bosna i Hercegovina postala glavni put migranata ka Evropskoj uniji.

“Kao što znamo, kriza s kojom se suočava BiH je najteža u Unsko-sanskom kantonu. EU i dalje prati situaciju na terenu i učinit ćemo sve što je u našoj moći da poboljšamo ukupnu humanitarnu situaciju. Ključno je da nacionalne i regionalne vlasti urade svoj dio posla i da pruže izbjeglicama i migrantima primjereni smještaj. Mi smo predani ideji da pomognemo BiH da se nosi s tim i da pruži pomoć onima koji su u najtežoj situaciji. Najhitnije je potrebno da vlasti BiH premjeste izbeglice i migrante iz Vučjaka, koji je neprimjeren smještaj. Sa predstavnicima grada i kantona, EU insistira na zatvaranju tog kampa. Zabrinuti smo i da postojeći kapaciteti za prihvat u BiH nisu dovoljni. Potpuno su popunjeni postojeći kampovi i uprkos spremnosti EU da pri finansijsku pomoć, Vlada nije dodijelila nove lokacije za to, niti predložila nova sredstva. Postoji velika potreba da se osigura rad postojećih kampova i potrebna je predanost vlasti tom cilju”, navela je Tytti Tuppurainen.

Evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulous je ocijenio da su uslovi u kampu Vučjak nepodnošljivi.

Ne možemo prihvatiti neprestani transfer migranata i izbjeglica na potpuno neprimjerenu lokaciju Vučjak, gdje su zdravlje i životi tih ljudi u opasnosti. Oni nemaju pristup vodi, higijenskim i sanitranim uslovima i zaštiti. Sličnu zabrinutost su izrazile i agencije. To mjesto je nekadašnja deponija, okružena minskim poljima, ne ispunjava ni minimalne uslove za pristojan prihvat ljudi. I zbog toga finansijska pomoć EU neće biti pružena za to mjesto i tu želim da budem vrlo jasan”, kazao je Avramopulous.

Poručio je da su tražili od lokalnih vlasti da zatvore Vučjak bez odlaganja i premjeste migrante koji su tamo u privremene centre.

“Kao prvi pozitivan korak uzimamo na znanje odluku koju je ove nedjelje donijela vlada tog entiteta, da će za te potrebe iskoristiti dvije kasarne, jednu u blizini Sarajeva, a drugu kod Tuzle. Sada očekujemo da ta odluka bude sprovedena, kako bi se smanjio pritisak na Unsko-sanski kanton i omogućilo preseljenje osoba koje su trenutno u Vučjaku. Dodao bih samo i da smo i dalje zabrinuti zbog navodnih slučajeva potencijalnog nasilnog potiskivanja migranata i netretiranja na hrvatskoj strani. Dobijamo takve informacije od organizacija civilnog društva i ozbiljno im pristupamo. Bilo kakav oblik nasilja protiv migranata je neprihvatjljiv”, kazao je on.

Dimitris Avramopulous je najavio da će u cilju sprečavanja nove humanitarne krize zbog nadolazećeg zimskog perioda, situacija u BiH biti glavna tema rasprave na skupu koji će biti održan naredne nedjelje u Skoplju gde će se sastati ministri unutrašnjih poslova EU sa njihovim kolegama sa Zapadnog Balkana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad