Devet uhapšenih u akciji SIPA-e priznalo krivicu

Vijesti 14. nov 201914:58 > 15:03
N1

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, jučer su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhaspili 20 osoba, koja su u toku jučerašnjeg dana kriminalistički obrađena i ispitana na okolnosti koje im se stavljaju na teret.

Postupajućem tužilačkom timu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona će u toku današnjeg dana biti predano 11 osoba. Nakon što budu ispitani, biti će odlučeno o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora Kantonalnom sudu u Bihaću.

“Preostalih devet osoba koje su u jučerašnjoj akciji uhapšene su u cijelosti sarađivala s Kantonalnim tužilaštvom Unsko-sanskog kantona i u ovoj fazi istrage priznali izvršenje djela koja im se stavljaju na teret, te su ista nakon jučerašnjeg zadržavanja i ispitivanja, danas puštene na slobodu, obzirom da u ovom trenutku ne postoje zakonski razlozi za određivanje mjere pritvora prema njima”.

 Podsjećamo, jučerašnja akcija je rezultat petomjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv 58 fizičkih i pravnih lica zbog Organiziranog kriminala u vezi sa Zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, Primanjem dara ili drugih oblika koristi, Krivotvorenjem isprave, Pranjem novca i Utajom poreza.

“Osumnjičenima u ovoj istrazi se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili lica kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac. Na ovaj način je u navedenom periodu izdano više hiljada nezakonitih diploma i stečena višemilionska protupravna imovinska korist. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je provodeći istragu u proteklih 5 mjeseci uspjelo dokumentovati preko 300 izdanih lažnih diploma. Također se sumnja da su osumnjičena lica utajila porez u iznosu od preko 200 hiljada konvertabilnih maraka, na koji način su oštetili Budžet Federacije BiH. Nadalje, sumnja se da su 3 osumnjičena lica iskoristila nelegalno stečeni novac za kupovinu nekretnina, na koji način su ga legalizirali”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad