Građani Bihaća na ivici strpljenja, sutra protesti

Vijesti 14. nov 201916:33 > 18:17
N1

Sutra ističe ugovor sa Miralom i Birom, državne institucije nisu našle alternativu za premještanje migranata iz ovih centara. Lokalne i kantonalne vlasti traže zatvaranje kampova u urbanim dijelovima Bihaća i Kladuše. Evropski parlament traži zatvaranje Vučjaka, najneuslovnijeg kampa u USK, građani Bihaća su na ivici strpljenja i za sutra najavljuju protestno okupljanje.

Bosi, u papučama, slabo obučeni, u šatorima bez grijanja ili pod kišnim nebom, više stotina migranata u Vučjaku čeka priliku da napusti Bosnu i Hercegovinu i pređe na teritoriju EU.

Kazali su nam svoja iskustva:

“Pet puta sam pokušao preći granicu, ali hrvatska policija nam ne dozvoljava, svaki put nas vrati. Hrvatska policija je njemu slomila četiri zuba, vidite.”
“Četiri puta sam pokušao preći granicu ali policija nam ne da i uvijek me vrate ovamo u Bosnu.”

Neki od njih ovdje su, tvrde, zadržali se i po nekoliko mjeseci.

Blato i smeće između šatora u Vučjaku, većina migranata koji se nalaze ovdje nemaju zimsku obuću i garderobu, a žale se da nema dovoljno ni hrane, niti vode za piće.

Iz Crvenog krsta nam kažu da su jutros podijelili 700 doručaka i isto toliko porcija ručka, da se voda dovozi dva puta dnevno, svakodnevno odvozi smeće iz ovog kampa.

“Mi i dalje obavljamo sve aktivnosti koje smo i do sada obavljali, iščekujemo da vidimo šta će biti sa Vučjakom. Za sada Vučjak ostaje do daljnjeg šta će biti vjerovatno ćemo znati u narednih nekoliko dana, vjerovatno će se neka rješenja donijeti sa nivoa državnih institucija”, kazao je Selam Midžić, iz Crvenog krsta Bihać.

Evropski parlament traži hitno zatvaranje kampa Vučjak, a na sjednici Skupštine grada Bihaća usvojen je zaključak kojim se grad protivi da se migranti iz Vučjaka prebace u Biru. Takođe, lokalna vlast traži zatvaranje Bire i jedinu lokaciju u Bihaću koju mogu ponuditi za igradnju novog kampa je Lipa.

Zatvaranje bire traže i mještani najavljujući proteste sutra od 16 do 17 časova:

“Ja ću sutra izaći na proteste, a mislim da će i većina građana jer smo ugroženi. Ne smijemo se kretati, naročito starije osobe, evo ja idem dok je dan ka se smrkne mrak ja u kuću. (N1: Čega se plašite?) Bojim se. Hvataju za torbe, neka me udari, ne treba mi gore.”
“Tuku se, bodu noževima, svađaju, kradu, nema šta se ne radi.”
“Čuj, možda i treba kukati da se iz Evrope izvuče maksimum para.”

Predstavnici lokalne i entitetske vlasti danas nisu odgovarali na naše telefonske pozive. Juče je, nakon zasjedanja Operativne grupe za koordinaciu migrantskom krizom saopšteno da će od sutra ograničti slobodu kretanja korisnicima centara Bira i Mital, te da će biti dozvoljeno napuštanje kampova isključivo ukoliko su se migranti zaputili ka granici EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad