U posljednjih pet mjeseci preko 300 izdanih lažnih diploma

N1

Jedanaest osoba je predato u nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, od 20 uhapšenih u jučerašnjoj akciji "Pero", dok su dvije osobe koja su uhapšene u akciji "Blic" predate u nadležnost Tužilaštvu BiH za koje je predložen pritvor. Ove osobe se sumnjiče za krivotvorenje diploma, odnosno odavanja podataka. Uhapšeni u akciji se sumnjiče da su u posljednjjih pet godina izdali više hiljada nezakonitih diploma, samo u posljednjih 5 mjeseci, istražioci su uspjeli dokumentovati preko 300 izdanih lažnih diploma.

Akcija SIPA-e “Pero” rezultovala je hapšenjem 20 osoba. Jedanaest ih je predala u nadležnost Tužilaštva USK. Radi se o osobama koje se sumnjiče da su posljednjih godina krivotvorili diplome i izdavali ih bez nastavnog procesa.

“Bitno je da smo mi u sklopu ovih operativnih aktivnosti, izvršili obustavu transakcija na 9 računa u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM”, kazao je Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

A radi se o Krivičnim djelima, u kojima su članovi Organizovane kriminalne grupe pronalazili osobe kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac. Na ovaj način je u navedenom periodu izdano više hiljada nezakonitih diploma i stečena višemilionska protupravna imovinska korist.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je provodeći istragu u proteklih 5 mjeseci uspjelo dokumentovati preko 300 izdanih lažnih diploma. Također se sumnja da su osumnjičena lica utajila porez u iznosu od preko 200 hiljada konvertabilnih maraka, na koji način su oštetili Budžet Federacije BiH. Od 20 uhapšenih, 9 je pušteno na slobodu.

“Sva lica koja su juče lišena slobode su osumnjičena lica. Dakle 9 osobe koja su puštena na slobodu, su ispitana od strane SIPA-e i odlučili su sarađivati sa SIPA-om i Tužilaštvom i u potpunosti su priznali izvršenje krivičnog djela. Zbog navedenog je zaključeno da nema osnova za određivanje pritvora i svi su pušteni na slobodu”, kazala je Irena Marjanović-Čavkić, portparol Tužilaštva USK.

Među uhapšenima su i Admir Hadžipašić i Goran Lalović koji su osnovali Visoku međunarodnu školu u Cazinu.

U junu 2017. resorno ministarstvo je utvrdilo da ova obrazovna ustanova ispunjava uslove za određene studijske programe, ali nije dobila dozvolu za obavljanje studijskih programa u pojedinim oblastima. Ova školska ustanova nastavila je i pored toga da izdaje diplome na odsjecima za koje nije imala dozvole. Bivši ministar obrazovanja o tome ne zna ništa

“Mi nismo dali dugo dozvolu za rad, dok nisu uplatili garanciju novčanu, odnosno depozit u banci. To je dugo trajalo nešto, nismo čak dali i akreditaciju. Oni su dugo to tražili, mi nismo dali, jer nisu ispunjavali uslove. I vi niste imali informacija da oni i dalje rade, bez obzira na vašu odluku? Nisam, nisam, stvarno nisam. Ja sam smijenjen, nemam stvarno nikakve veze s tim”, istakao je Muhamed Ramić, bivši ministar obrazovanja, nauke i kulture USK.

Više hiljada diploma znači i više hiljada lažno obrazovanih ljudi. Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić kaže da je izvršen razarajući udar na opstojnost i funkcionalnost ukupnog državnog sistema.

“Ova akcija ne predstavlja samo borbu protiv organizovanog kriminala, ovo je borba za budućnost i viziju Bosne i Hercegovine kao društva znanja, u kojem će postojati vrijednosni kriteriji, i u kojem neće biti moguće da osobe sa ‘kupljenim’ i ‘falsifikovanim’ diplomama zauzimaju radna mjesta mladim, sposobnim i obrazovanim ljudima”, izjavio je Zvizdić.

Tek treba da se utvrdi koliko je onih koji su svoje školovanje završili u kratkom roku. Rezultat petomjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona dovela je do 58 fizičkih i pravnih lica, koje se dovode u vezu sa falsifikovanim diplomama. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad