Protesti nakon prijetnji doktoru na KCUS-u, traže status službenih osoba

N1

Dvosatnim štrajkom upozorenja zaposleni na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu izrazili su protest zbog napada na kolegu Edu Hasanbegovića. Zbog sve učestalijih napada traže status službenih osoba. Osvrčući se na povod, nedostatak lijekova za djevojčicu čiji je otac nasrnuo na doktora, kažu krivica nije na Kliničkom Centru već na Zavodu zdravstvenog osiguranja Federacije. Iz koga pak poručuju da spornih lijekova ne nedostaje.

Bolest djevojčice, nedostatak lijekova na Kliničkom centru, rezultat otac, zahtjevajući izmještanje iz Sarajeva, pištoljem napao pedijatrijskog šefa discipline Edu Hasanbegovića.

“On je prošao preko mene i zabio mi je cijev ovdje na vratu. Potpiši ubiću te, kažem ubij. Ubiću ti djecu, familiju, ja se već bio pomirio”, kazao je Edo Hasanbegović.

Izmještanje djevojčice, u Kliničkom centru kažu, neće potpisati jer imaju znanje da je liječe. Problem je kažu u Federalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja.

“Pacijenti moraju znati da se lijekovi koji su njima potrebni u situaciji kada imaju malignu bolest ili tuberkulozu u KCUS samo primjenjuju, a da ih nabavlja FZZO”, kazala je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

“Pa ta četiri lijeka za mjesec dana ne koštaju ni pedeset KM”, dodao je Hasanbegović.

Iz Federalnog zavoda poručuju, tuberkulostatici nisu deficitarni. Od Kantonalnih ministarstava su, kažu u junu su zatražili da obave nabavke.

“Neophodno je da u skladu sa Listom lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja i Listom lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zatiti koji se trebaju finansirati sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja kantona, obezbijede svi lijekovi, pa tako i tuberkulostatici”, saopćeno je iz FZZO.

Doktori poručuju, neće biti meta, zbog čega zahtjevaju da im se dodjeli status službenih osoba.

“Imamo saznanja da se na teritoriji cijele FBiH, da su učestali verbali napadi na zdravstvene radnike i saradnike koji često prelaze u fizičke napade”, kazala je Dženana Hrustemović, predsjednica Sindikata KCUS-a.

Nije ovo prvi put da neko nasrće na medicinsko osoblje ili ljekare UKCS, no jedan je od najradikalnijih primjera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad