Dom naroda Parlamenta Federacije BiH dobio dvojicu novih delegata

Vijesti 14. nov 201919:25 > 19:29
Dom naroda Parlamenta FBiH

Vraćanjem u redovitu proceduru seta zakona koji se odnose na rad notarske službe, Dom naroda Parlamenta F BiH u funkciji očuvanja notarijata i pravne sigurnosti u F BiH. Vlada F BiH zadužena da u idućih 30 dana izmjeni notarske tarife i prilagodi ih standardu građana, saopćeno je iz Doma naroda Parlamenta FBiH.

Pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH održao je danas 2. izvanrednu sjednicu. Izaslanici ovog doma, većinom glasova u redovitu proceduru vratili su izmjene i dopune seta zakona koji se tiču rada notarske službe u Federaciji BiH. Radi se o izmjenama i dopunama šest zakona; Zakona o notarima, Zakona o zemljišnim knjigama, Obiteljskog zakona, Zakona o stvarnim pravima, Zakona o registraciji poslovnih subjekata te Zakona o nasljeđivanju u Federaciji BiH.

“Donošenjem izmjena i dopuna navedenih zakona provest će se presuda Ustavnog suda Federacije BiH iz 2015. godine kojom je Zakon o notarima proglašen neustavim. Prilikom vraćanja u redovitu proceduru, Dom naroda vodio se ranijim presudama Ustavnog suda Federacije BiH kojim je naglašena potreba donošenja zakona u redovitoj proceduri, osim u iznimnim slučajeva koji zatijevaju žurnost postupka. Nakon što su usvojeni u formi Nacrta, zaključkom Doma naroda dat je rok od 30 dana predlagatelju za organiziranje javne rasprave tijekom koje će uz iznesene zaključke u ovom domu, biti izrađeni prijedlozi zakona koji će, kako je u završnom obraćanju izaslanicima u ovom domu kazao Mato Jozić, federalni ministar pravde, biti sačuvan notarijat ali i pravna sigurnost građana u Federaciji BiH. Na prijedlog Tomislava Martinovića i Aljoše Čampare, predsjedatelja i dopredsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojen je i zaključak kojim je Dom naroda zadužio Federalno ministarstvo pravde da u skladu sa svojim nadležnostima izvrši izmjene tarifa o nagradama i naknadama notara i odvjetnika, te u roku od trideset dana uskladi usluge na način da njihovu visinu prilagodi standardu građana Federacije BiH, odnosno njihovim imovinskim prilikama umanjujući iznose tarifa u odgovarajućem postotku”, saopćeno je. 

Dom naroda Parlamenta FBiH
Dom naroda Parlamenta FBiH
Dom naroda Parlamenta FBiH
Dom naroda Parlamenta FBiH
Dom naroda Parlamenta FBiH
Dom naroda Parlamenta FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH uz ostalo, usvojio je i informaciju o Odluci o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu između BiH, Svjetske banke i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt jačanja bankarskog sektora. Odluku je usvojio prošli saziv Doma naroda 2017. godine, a novi saziv Zastupničkog doma tek nedavno.

Radi poštivanja potrebnih procedura aktualnom predsjedatelju Doma naroda Tomislavu Martinoviću bila je potrebna suglasnost ovog doma kako bi verificirao odluku te tako omogućio njezinu provedbu, odnosno otvorio mogućnost realiziranja projekta jačanja bankarskog sektora u Federaciji BiH.

Na današnjoj sjednici, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH dobio je dvojicu novih izaslanika. Umjesto nedavno preminulog Zdravka Bešlića (HDZ BiH) kao izaslaniku u Klubu Hrvata iz Zapadno-hercegovačke županije mandat je verificiran Damiru Jurišiću (HDZ BiH), dok je upražnjeno mjesto nakon ostavke Hajrudina Halilovića (A-SDA) u Klubu Bošnjaka popunio Rasim Pajić, njegov stranački kolega iz Unsko-sanske županije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad