Londrc: Najbolja opcija za odblokiranje Parlamenta

Vijesti 15. nov 201908:44 > 12:30
N1

Koliko je SDP sada daleko od "ruba provalije", kako vidi ishod sjednice Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te šta misli o Zaključcima sa NSRS za Novi dan komentarisala je najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH, potpredsjednica SDP-a Benjamina Londrc.

“Politika ne treba da bude sredstvo za ostvarivanje ličnih ciljeva i profita, nego da svi trebamo doprinijeti da politika bude alat da se popravi stanje u društvu”, kazala je Londrc govoreći o svom političkom anagažmanu, te dodala:

“SDP ima izuzetno dobre ljude, one koji zaista žele dobro ovoj državi. Ako je valorizacija izbornih rezultata ulazak u vlast sa nacionalnim strankama onda smatram da nemamo ispravne poglede. Na sve optužbe o udobnosti opozicije ja odgovaram da je vlast još udobonija. Fotelje su jako udobne.”

Govorila je o blokadi vlasti u BiH:

“Ovo nije najduža blokada državne vlasti koju imamo, ali federalne svakako jeste. Da li mi trebamo koalirati, da li trebamo biti u vlasti s onima koji blokiraju proces? Volja očito ne postoji.”

“Što se tiče samog raspuštanja Parlamenta, najbolja opcija bili bi vanredni izbori, međutim to nije moguće u ovom trenu. Ovu pat poziciju trebaju da riješe vladajuće stranke koje su izabrale rukovodstvo oba Doma”, dodala je Londrc.

Koaliranje SDP-a sa SPD-om Londrc ne vidi kao opciju:

“Svi oni koji smatraju da trebaju biti oslonac nacionalističkim strankama na način da ih nacionalističke stranke posmatraju kao ljevičarske nemaju šta razgovarati sa SDP-om”

Komentarisala je i Zaključke sa Posebne sjednice Narodne skupštine RS:

“SDP osuđuje put kojm vode ovakvi Zaključci. Ja pozivam da se na ovo pitanje gleda posebno ozbiljno. Ne treba ovakve udare na postedejtonsku BiH banalizovati i smatrati samo politikanskim.”

Govoreći o Zaključcima, istakla je pismo koje je Denis Bećirović poslao amabasodorima u kom im je postavio nekoliko pitanja, između ostalog na koji način planiraju zaštiti BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad