Od danas potpuna blokada kretanja migranata u USK

Vijesti 15. nov 201909:16 > 09:19
N1

Kamp Vučjak će ostati jedini prihvatni centar za migrante koji dođu u USK, a kojih je prema evidencijama kantonalnog MUP-a oko 5.200.

Na području Unsko-sanskog kantona (USK) od danas će biti ograničeno kretanje i prihvat novih migranata u prihvatne centre “Bira” i “Miral” kojima ističe ugovor o smještaju.

Ova odluka donesena je nakon sastanka Operativne grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom održanog u srijedu, a zbog pogoršane sigurnosne i higijensko epidemiološke situacije u kojoj se nalaze građani USK i sve većeg priliva migranata u Kanton.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić najavio je nakon sastanka da se radi o potpunoj blokadi kretanja.

Dodao je da će kamp Vučjak ostati jedini prihvatni centar za migrante koji dođu u USK, a kojih je prema evidencijama kantonalnog MUP-a oko 5.200.

Operativna grupa je od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) zatražila da se privremeni prihvatni centri “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši rasformiraju i izmjeste van naseljenih područja te da se zabrani svaki daljnji smještaj ilegalnih migranata na navedenim lokacijama.

Također su zatražili od Granične policije BiH da vrši dodatni nadzor državne granice i maksimalno angažuje materijalno-tehničke i ljudske resurse kako bi spriječili prisilno i nezakonito vraćanje migranata sa teritorije Hrvatske od pripadnika hrvatskih policijskih agencija.

Od Vlade FBiH su zatražili da u saradnji sa JP Željeznice Federacije suspenduje liniju talgo boza Sarajevo-Bihać-Sarajevo, jer kako navode, tom linijom se dodatno opterećuje Unsko-sanski kanton ilegalnim migrantima.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos upozorio je jučer bosanskohercegovačke vlasti na vjerovatnu humanitarnu krizu ove zime zbog loših uslova u prenapučenim migrantskim kampovima i pozvao na zatvaranje privremenog prihvatnog centra Vučjak kod Bihaća, koji međunarodne organizacije i humanitarci smatraju neuslovnim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad