Zašto je uhapšen Avdija Kovačević?

Vijesti 15. nov 201912:47 > 12:55
N1

Bivši načelnik općine Vareš, Avdija Kovačević uhapšen je jučer zbog krivičnog djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, priopćeno je iz Federalne uprave policije Zeničko-dobojskog kantona.

Na osnovu Naredbe Kantonalnog tužilaštva Zenica, lišen je slobode bivši načelnik Općine Vareš te su započeti pretresi stambenih objekata na više lokacija na području općine Vareš koje koristi osumnjičeni, kao i njegovi bliski srodnici.

Kovačević se sumnjiči da je u periodu od novembra 2012. godine do novembra 2016. godine u svojstvu načelnika općine Vareš iskorištavajući svoj položaj i ovlasti u cilju pribavljanja koristi za drugog postupao suprotno interesima službe i protivnom odredbama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji jedinstvenog organa općine Vareš.

Naime, isti je omogućio većem broju lica sa područja Vareša, pribavljanje materijalne imovinske koristi u vidu građevinskog materijala i robe, na način da je bez pravnog osnova i provedene zakonske procedure, a bez podnošenja zahtijeva za dodjelu pomoći i bez izdavanja zakjlučka općine Vareš o dodjeli pomoći, istima usmeno odobravao dodjelu pomoći u vidu robe i građevinskog materijala.

Navedena lica su po nalogu Kovačevića preuzimala robu i građevinski materijal u firmama „Luk“ d.o.o. Sarajevo, „Perod“ d.o.o. Zenica i „Lišćevica promet“ d.o.o. Ilijaš, a nakon čega su navedene firme račune i otpremnice dostavljale općini Vareš, koja je iste plaćala te na taj način pričinila sebi materijalnu štetu.

Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji su traženi Naredbom suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osumnjičeni će biti ispitan u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predan Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad