'Veća vjerovatnoća da se saobraćajna nesreća nije dogodila nego da se dogodila'

Vijesti 15. nov 201913:01 > 13:14
N1

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz tima vještaka saobraćajne i medicinske struke koji su radili rekonstrukciju događaja kako bi utvrdili da li je bilo saobraćajne nesreće i kako je Dženan Memić stradao. Nalaz je prezentovan na ročištu danas.

”Veća je vjerovatnoća da se saobraćajna nesreća nije dogodila nego da se dogodila”, rekao je Aleksandar Jeftić, vještak saobraćajne struke kompanije Zenit iz Banjaluke koja je posljednja radila vještačenje uslučaju smrti Dženana Memića.

Tim iz Banjaluke je procijenio da je mogućnost da se saobraćajna nesreća dogodila ili da se dogodila na opisani način tek 20 posto. Procjenjuju da je preko 80 posto mogućnosti da se saobraćajna nesreća nije dogodila.

On je pojasnio da ne postoj dovoljno dokaza na mjestu koje je označeno kao mjesto nesreće, da se na tom mjestu dogodila nesreća. Također, da ne postoji dokaz da je oštećenje na ”A stubu” kombija povezanog s nesrećom.

S druge strane, Tužilaštvo je dalo prigovor na ovaj izvještaj i traže novo vještačenje: ovaj put međunarodnih stranih vještaka. Između ostalog, zahtijevali su od grupe vještaka da im daju imena ljekara – vještaka medicinske struke s kojima su sarađivali što ovi nisu učinili.

Sudija je naložio timu vještaka da u vezi sa vještakom medicinske struke dopune izvještaj te zakazao novo ročište za 13. decembar u 13 časova. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad