Dodik nakon sastanka sa HDZ-om: Jedino u čemu se ne slažemo Dragan i ja

Vijesti 15. nov 201913:42 > 13:48
N1

Nakon sastanka predstavnika SNSD-a i HDZ-a u Mostaru, javnosti se obratio predsjednik najveće vladajuće stranke iz Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je kazao kako su SNSD i HDZ u “dobrom intenzitetu saradnje” te da ove dvije stranke imaju međusobno duboko razumijevanje i saglasnost o mnogim procedurama i rješenjima.

“Imao sam priliku da upoznam gospodina Čovića sa namjerama u vezi sa kršenjem Dejtonskog sporazuma, sa Zaključcima koje smo donijeli u Narodnoj skupštini RS i koje namjeravamo provoditi. Razgovarali smo o odnosima na nivou BiH. Ta vrsta priče oko formiranja Savjeta ministara svakako je zamorna, mi imamo saglasnost oko toga tako da se nismo trebali ponovo dogovarati”, rekao je Dodik.

Govorio je o razlozima neformiranja vlasti, pritom neizrazivši optimizam:

“Moje uvjerenje je da je to pitanje Akcionog plana stavljeno da bi se spriječila neka druga pitanja. Veoma važno pitanje je i izmjena Izbornog zakona – mi podržavamo HDZ u tome da konstitutivni narodi imaju mogućnost da biraju svoje predsjednike. Kada manipulišete na tom nivou spremni ste da manipulišete u svemu. Njihova manipulacija ima za cilj da degradira poziciju Hrvata i njihova ustavna prava. Evo dva konstitutivna naroda govore o tome da je potrebno doći do rješenja o Izbornom zakonu.”

VEZANE VIJESTI

Dodik je kazao “jedino u čemu se ne slažemo Dragan i ja je ovaj optimizam”:

“Volio bih da sam optimista kao Dragan, ali ja vjerujem da ovi iz Sarajeva naporno rade na tome da onemoguće napredak. Sutra kad se stvore uslovi za održavanje Parlamentarne skupštine BiH spremni smo da naši predstavnici dođu i glasaju za strukturu koju su dogovorile tri partije. Jedino što bi moglo da otkoči to je da se sretnemo ponovo, i da promijenimo onaj zadnji član umjesto 30 dana da damo 15-ak dana onom Sporazumu. Inače, mlatarati po tim sastancima u Sarajevu je zamorno, to su najneproduktivnija mjesta na kojima sam ja bio u životu.”

Dodik je istakao kako je predlaganje kandidata za komisije u Parlamentu BiH njihova odgovornost s obzirom na to da su se SDS i PDP, prijedlogom izmjene Poslovnika, oglušili na Zaključke NSRS.

“Mi smatramo da ne treba da radi ni Predstavnički dom dok se ne dogovori rad Savjeta ministra. Zato nismo predlagali članove komisije očekujući da će doći do dogovora. Stvari koje su se desile u međuvremenu je da SDS i PDP, radi očuvanja svojih ministara, žele da promijene Poslovnik kome bi trajno urušili pravo na adekvatnu reprezentativnost srpskog naroda. Ukoliko bi se dozovolile izmjene Poslovnika kako su predložile ove divje političke partije to znači da manjinski dio političke volje potpuno zauzima mjesta u komisijama. Narodna skupšina je prepoznala i rekla da ne treba da dođe do promjene Poslovnika, činjenica je da SDS i PDP i dalje nastavljaju sa guranjem tog akta u proceduru. Vjerujem da smo obesmislili inicijativu ove dvije stranke”, rekao je kazavši i kako će uskoro predložiti dopune zakona u RS da bi se nepoštovanje NSRS i predsjednika RS tretiralo kao krivično djelo.

Dodik je još kazao kako ne može obećati da poslanici neće bojkotovati rad Parlamenta, ali da će biti stvoreni uslovi za njegov nesmetan rad.

Komentarisao je i protest “Pravde za Davida” u Banjaluci rekavši da je “haranga bila potpuno politički motivisana jer je trajala do samih izbora”, ali da je “Tužilaštvo trebalo konačno da razriješi slučaj”. Istaknuo je kako je i sam nezadovoljan radom Tužilaštva u RS.

Upitan za Obavještajnu bezbjednosnu agenciju, Dodik je rekao:

“Ukazivali smo da je OBA pratila cijelo rukovodstvo RS. Potpuno smo uvjereni da je to bošnjačka obavještajna organizacija i da temeljne vrijednosti ratnoga AID-a nema ništa zajedničko sa vrijednostima BiH.”

Javnosti se obratio i Dragan Čović kazavši da je optimističan u pogledu formiranja Savjeta ministara BiH.

Opširnije u prilogu Borisa Breze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad