Memić: Izmislio je saobraćajnu nesreću, podnosim zahtjev za njegovo razrješenje

N1

Saobraćajna nesreća, u kojoj je navodno stradao Dženan Memić se nije dogodila, ocjena je tima vještaka kompanije Zenit iz Banjaluke. Nezadovoljno novim nalazima, Tužilaštvo KS zatražilo je novo vještačenje, no Sud je naložio tek dopunu postojećeg izvještaja.

U procentima, mogućnost da se nije dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je nastradao Dženan Memić, prelazi 80 posto. Nesreća se nije dogodila, ili bar ne onako kako je opisana kroz postupak protiv Ljube i Bekrije Seferovića stav je tima vještaka.

“Tragovi na odjeći se ne poklapaju sa tragovima na licu mjesta iz razloga što ne postoje tragovi na podlozi koji su fiksirani, te samim tim možemo smatrati ili možemo dovesti u sumnju da su tragovi na odjeći nastali na licu mjesta, odnosno na mjestu na kome su zatečeni”, kazao je Aleksandar Jefić, vještak saobraćajne struke.

Tim vještaka spori i prethodne procjene da su oštećenja na A stubu Seferovićevog kombija nastale prilikom spornog udesa.

“Isključujem mogućnost pri brzini od 47/50 km/h da je udarac glave mogao izazvati to oštećenje”, tvrdi Slaviša Stojnić, vještak mašinske struke.

Novo vještačenje pozitivno su ocjenili i advokat odbrane Seferovića, ali i advokat porodice Memić.

“Teorija tužilaštva, ono što smo tvrdili i što tvrdimo od početka je nedokaziva, nije realna, nije moguća, i apsolutno se nadamo pozitivnoj ocjeni suda”, kazao je Rusmir Karkin, advokat Seferovića.

Suprotnog stava su u Tužilaštvu. Na izvještaj uložili su prigovor, a nadležni tužilac je zatražio novo vještačenje koje bi uradili inostrani vještaci. Negodovao je jer u izvještaju nije naveden vještak medicinske struke. Zbog svega je Sud naložio dopunu izvještaja u ovom segmentu.

Novo ročište, na kojem bi trebao biti predstavljen dopunjeni izvještaj, zakazano je za mjesec dana, 13. decembra u 10 sati.

Otac nastradalog Dženana Memića zatražiće da se Ševalu Kovačeviću, čijim je nalazom uvtrđena saobraćajna nesreća, oduzme dozvola za rad kao vještaku.

“Ševal Kovačević, danas podnosim zahtjev o njegovom razrješenju, jer je izmislio saobraćajnu nesreću. Saobraćajna nesreća se nije desila, on je to izmislio”, istakao je Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića.

Sam Kovačević nije želio komentarisati Memićevu inicijativu, ali ni činjenicu da je nalaz vještaka iz Banjaluke u suprotnosti sa njegovim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad