Feraget za N1: Ovo su stvari koje Tužilaštvo ne zna i nema dokaze

Vijesti 16. nov 201911:08 > 11:11
N1

Posljednji nalaz tima vještaka saobraćajne i medicinske struke koji su radili rekonstrukciju događaja u slučaju smrti Dženana Memića pokazao je da je ''veća vjerovatnoća da se saobraćajna nesreća nije dogodila nego da se dogodila''. Tužilaštvo je dalo prigovor na ovaj izvještaj i traže novo vještačenje ovaj put međunarodnih stranih vještaka. Muriz Mmeić i Ifet Feraget o ovome, jučerašnjem ročištu govorili su za N1.

“To je za nas bilo očekivano jer od prvog dana tvrdimo da je Dženan ubijen. Ovo je drugi put da vještaci dokazuju na sudu da nije bilo saobraćajne nesreće. Ovo je najveći poraz Tužilaštva KS jer su podigli optužnicu za saobraćajnu nesreću koja se nije desila”, kazao je Muriz Memić, otac stradalog Dženana.

Advokat porodice Memić dodao je da ovo nije dobra vijest jer je to, kako je rekao, dokaz da Tužilaštvo krade slučaj umjesto da vodi istragu:

“Koliko god zvučalo apsurdno za mene ovo nije bila dobra vijest. Od početka tvrdim da je Dženan ubijen jer sve okolnosti slučaja govore da se radi o organizovanom kriminalu unutar pravosuđa. Sve smo mi ovo predvidjeli. Saobraćajno vještačenje je rekonstrukcija saobraćajne nezgode, da bi rekli da je nešto saobraćajna nezgoda morate imati odgovarajuće dokaze. Evo šta Tužilaštvo ne zna i zašto nema dokaze: Ne znamo da li je to taj kombi, nemaju apsolutno nijedan doakaz da je to taj kombi jer je kombi imao četiri boje. Osnovna tri parametra kod svakog saobraćajnog vještačenja su: mjesto gdje se dogodila saobraćajna nezgoda – ne zna se, oštećenja na kombiju masivna, povrede na pješaku minimalne, nikakve, znači nikako nije moguće dovesti u korelaciju oštećenja na kombiju sa povredama pješaka. Ne zna se mjesto nezgode, nemate tragove kočenja, nemate vozača, nemate kombija. Imate jednog jedinog živog svjedoka za kog Dalida Burzić kaže ‘Ja nju ne dam’. Mi otprilike znamo i ko je ubio Dženana, ali o tome ne smijemo govoriti.”

Advokat Feraget je još kazao da je frapantna činjenica da je Tužilaštvo uložilo prigovor na nalaz i tražilo novo vještačenje:

“Teret dokaza je na Tužilaštvu. Tužilac ne može ponovo predlagati nešto što je jedanput predložio. Dokazi koji idu u srce krivice ne mogu se ponovo predlagati. Ako vi kao tužilac ne možete dokazati da se ovdje desila saobraćajna nesreća onda ste totalno promašili jer je za sud potrebno samo jedan posto. Država se ponaša kao saučesnik u zataškavanju. Ovo je debakl pravosuđa, negacija vladavine prava, opšti pravni haos. U ovom momentu bi trebalo poduzeti adekvatne mjere, hapsiti tužioce, provesti adekvatnu istragu. Potrošićemo hiljade maraka rezultat će biti isti.”

Muriz Memić kazao je da će uputiti zahtjev za razrješenje vještaka Ševala Kovačevića:

“To je već otkucan zahtjev, nisam juče stigao jer smo bili iscrpljeni na tom ročištu. Najteže mi je do sada palo ovo ročište za tri godine suđenja zbog onolike količine mržnje i drskosti Seada Kreštalice, ismijavanja mog mrtvog djeteta, svih nas u sudnici. Otkud mu takva hrabrost da se tako ponaša. Greška ove države je što štiti kriminalce. Juče je Sead Kreštalica prešao svaku mjeru. Ševal Kovačević je vještak koji je izmislio svaki detalj saobraćajne nesreće, a Sead Kreštalica mora u zatvor”, rekao je Memić.

Feraget je istakao da je država propustila ispuniti obavezu da štiti svoje građane:

“Sudije Ustavnog suda su izvršile ogroman propust kad su odbili Memićevu apelaciju. Sudije Vrhovnog suda su možda učinile i krivično djelo kad su ukinuli prvostepenu presudu. Potpuno je sigurno – U Banjaluci je David ubijen, a okolnosti ukazuju na umiješanost pripadnika policije, u Sarajevu je Dženan ubijen, a okolnosti ukazuju na veliku umiješanost policije. Ja ih pitam šta su radili sa nalazima vještaka hemijske struke? Šta su radili sa nalazima vještaka mašinske struke? Šta su radili sa komadom laka koji je ukraden u federalnom MUP-u? Zašto u Banjaluci kradu Davidove gaćice? Sve su to opštepoznate stvari, ali obavezu da nas zaštiti ima država.”

Naglasio je kako je ovaj slučaj greška koja se ne može popraviti i “ispit na kom je pala država.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad