Formiranje vlasti: Šalje li se ANP u Brisel ili ne?

Vijesti 16. nov 201916:46 > 19:18
N1

Slanje prijedloga za popunjavanje komisija nije kapitualacija SNSD-a, poručuju iz ove stranke, pozivajući SDS i PDP da odustanu od izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BIH.

U proces najavljenih izmjena bi se uprkos najavi deblokade, moglo ići.

“SNSD-ovo popunjavanje komisija je dokaz da smo bili u pravu a dostavljanje njihovih imena neće uticati na naše odluke. Izmjene Poslovnika odnose se, ne samo na ovaj slučaj, već i na svaku buduću situaciju i pokušaje eventualnih opstrukcija, sličnih ovima koje smo da sada imali”, kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

I drugi dom, Dom naroda mogao bi biti deblokiran uskoro, jer iz SNSD-a kažu da će poslati svoje prijedloge, a sve će u narednom periodu “biti ubrzano”.

Da li i formiranje Savjeta ministara? Šta je sa ANP-om?

“SNSD ne smatra da je ono što je predloženo u nekim papirima koje nazivaju ANP važno za pridruživanje NATO savezu, to ne možemo da dozvolimo. Samim tim ako je ANP vezan za NATO, za MAP to ne možemo usvojiti. Samo ono što piše u dokumentu, što jesu reforme koje su već u toku, a u kojima ne možemo ni stići Srbiju, o kojoj često govorimo, ne bi trebale da budu sporne”, izjavio je Nebojša Radmanović, potpredsjednik SNSD-a

Koji je to prihvatljivi i nesporni dio ANP-a za SNSD, pita Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

“Ovdje je ključno pitanje šalje li se dokument u Sjevernoatlantski savez, u Brisel, ili ne? Ako se šalje dokument, kako ga god oni zvali, koliko god stranica imao, to je aktivacija MAP-a. Čak i sa zaglavljem, ako se šalje, sa dvije rečenice, to je aktivacija MAP-a i to se građanima mora reći”, kazao je Borenović.

Nezvanične, kuloarske priče da će ANP biti poslat pod drugim nazivom, sa svega nekoliko desetina stranica, te da je stvar već izvijesna, niko zvanično ne potvrđuje.

No, o potrebi kompromisa svi se slažu.

“U ovoj zemlji niko ništa nikome više nametati neće”, istakao je bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

U međuvremenu, na jugu i dalje provejava optimizam.

“Čim se stvore neki preduvjeti, zato je ova razlika u optimizmu. Postoje još neke nijanse koje se moraju utvrditi, ali je evidentno došlo vrijeme da se uspostavi Vijeće ministara”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma održana je 6. decembra 2018. godine, prije skoro godinu dana. Formirana je tada i komisija za izbor Savjeta ministara, no ne i rukovodstvo iste. Dok se sve to čeka, privremeni predsjednik Komisije, kao najstariji poslanik Jakov Galić iz Srpskog kluba, zbog nepostojanja konsenzusa tri vodeće stranke, sjednice nije sazivao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad