Kiša donijela probleme migrantima u ionako neuslovnom Vučjaku

Vijesti 16. nov 201916:47 > 16:49
N1

Jaka kiša praćena vjetrom poplavila je kamp Vučjak.

Blato i ogromne lokve. Migranti očajni.

“Mi smo ostavljeni od IOM-a, za Ujedinjene narode. Gdje je taj UN? Ja mislim da spavaju. Sada je jako hladno”, kaže Šabir Ahmadmi iz Indije.

Lože da bi se ugrijali. Kažu da nemaju ni dovoljno vode. Crveni križ Grada Bihaća donosi im dva obroka dnevno. Noć iza njih donijela im je velike probleme u ionako neuslovnom Vučjaku.

Olujno vrijeme i kiša protekle noći, uništile su improvizanu džamiju u kojoj se mole migranti u kampu Vučjak mjesecima kako borave na ovom području. Oni kažu da moraju ponovo krenuti u osposobljavanje džamije kako bi se mogli moliti za bolje sutra i put ka EU.

“Nismo spavali cijelu noć. Kada smo se probudili vidjeli smo da je vjetar nosio naše šatore. To se dešavalo cijelu noć. Sve je oštećeno”, žali se Abdulah iz Afganistana.

Abdulahov brat Irfan ima samo 10 godina. Jedan od je od najmlađih ovdje. Pokušavao je sa bratom nekoliko puta prijeći Hrvatsku granicu. Svjedoče o brutalnosti hrvatske policije. Dječak iz Afganistana želi samo jedno:

“Ja želim biti kao i ostala djeca. Želim da učim i jednog dana postanem inženjer. I jednog dana u budućnosti da se vratim u moj Afganistan”.

I grupa migranata iz Pakistana osjetila je razornu moć prirode. Apeluju da im je potrebno mnogo zimske odjeće. Trenutno popravljaju svoj šator kojeg je vjetar sinoć uništio.

“Popravljam našu tendu. Sinoć je padala jaka kiša i slomila ovo sve. Ovdje spava 20 osoba”, kaže Kašif iz Pakistana.

Uskoro dolazi snijeg i zima, a s njima i novi veliki problemi za migrante u kampu Vučjak. Međunarodna organizacija Ljekari bez granica upozorava da je samo pitanje vremena kada će na ovom mjestu ljudi početi umirati zbog nehumanih uslova i zime.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad