Još stotinjak radnika Aluminija ostalo bez posla

Vijesti 16. nov 201920:18 > 20:25
N1

Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija pozvao je predstavnike vlasti u BiH, političke dužnosnike, te vodeće dužnosnike Republike Hrvatske da poduzmu korake za spas ove kompanije. Sindikat navodi kako se u BiH ništa konkretno ne radi na ponovnom početku rada Aluminija puna četiri mjeseca nakon gašenja njegovih pogona, a mnogo toga je obećano. Aluminiju je zbog dugova od preko 400 miliona KM isključena je struja 10. jula ove godine. Kompanija je u narednim mesecima izgubila preko 500 radnika.

Stotinjak radnika u krugu mostarskog Aluminija. S jučerašnjim danom, njihov posao je završen. Za nastavak rada, potrebne su investicije.

Od 900 radnika, 380 ih je ostalo zaposleno nakon gašenja kombinata 10 jula. Naplatili su umanjene naknade, pripremajući tvornicu za potencijalnog investitora, dok su članovi Nadzornog odbora, dobili pune nadoknade, a da pritom ništa nisu uradili. Zakazali su, tvrde, svi, od vlasnika, preko vladajućih struktura, do istražnih tijela.

U sindikatu nisu imali informacije o sastanku rukovodstva kombinata sa predsjednikom HDZ-a. Informaciju je potvrdio sam Čović kazavši kako interesa investitora ima, ali da konkretne odgovore očekuje naredne sedmice

Podsjetimo da je Vlada Federacije BiH, koja je suvlasnik 44 posto udjela, iskazala nedavno uslovnu spremnost za nasatavk pregovora sa izraelsko-kineskom grupacijom, na čiju je ponudu iznijela više prigovora; od mirovanje duga. fiksne cijene električne energije od 40 eura do 10 godina, do oslobađanju od svih troškova u vezi sa Elektroprijenosom i garancijama za rad termolektrane.

Odgovor na prigovore još nije stigao. U međuvremenu sve se češće spominje i stečaj kao jedan od opcija, što bi smatraju radnici, sudbinu Aluminija zapečatilo.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad