KCUS odbacio navode SDP-a, najavili tužbu

Vijesti 16. nov 201921:39 > 21:42
N1

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) osudio je i odbacio navode SDP-a, a u vezi s napadom i prijetnjama koje su upućene dr. Edi Hasanbegoviću.

U saopćenju KCUS-a navodi se da SDP tendenciozno optužuje generalnu direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, “objavljujući laži i klevete” u cilju stvaranja negativne slike i rušenja ugleda te ustanove i ljekara.

Tvrde da je u vrijeme kada je SDP-ov kadar u KCUS-u obnašao značajne funkcije, u toj ustanovi se skupilo više od 100 miliona KM duga, apoteka je, kako navode, bila prazna, te da nije bilo osnovnih uvjeta za funkcionisanje ustanove tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

“Još jednom ste pokazali da vam nije ništa sveto kako bi skupili jeftine političke poene. Vama apsolutno ništa nema vrijednost, pa čak ni ozbiljne prijetnje smrću cijeloj jednoj porodici. Na ovaj način vi se svrstavate u red onih koji doprinose prijetnjama. Nemojte od otvorenih prijetnji praviti model ponašanja, a čuditi se što nema ljekara. Pitamo se da li će iko normalan nakon ovog užasnog događaja poželjeti da bude ljekar?”, navodi se u saopćenju KCUS-a.

Tvrde da direktorica Sebija Izetbegović nije niti zabranila niti naložila ljekarima da ne liječe djevojčicu, čiji otac je uz upotrebu oružja prijetio smrću Edi Hasanbegoviću i njegovoj supruzi i djeci.

“Istina je da niko od ljekara nije izrazio spremnost preuzeti liječenje djeteta, jer je sada svakoga strah da preuzme pacijenticu. Napominjemo i da su tokom prijetnji smrću prof.dr.Edi Hasanbegoviću u prostoriji bile i dr. Danka Pokrajac, medicinska sestra Alma Hadžić i sekretarica Muniba Omerović. Dakle, laž je da je prof.dr. Sebija Izetbegović zabranila dalje liječenje djevojčice u KCUS-u”, ističu u saopćenju.

Potvrda ovoj činjenici, kako dodaju, je dolazak u četvrtak na štrajk nekoliko stotina uposlenika koji su došli da podrže svoje kolege, a među njima su bili i članovi SDP-a.

VEZANE VIJESTI

 Laž je, kako navode, i da je dr. Izetbegović otjerala stručnjake i da provodi mobing nad radnicima, a zbog tih navoda su najavili tužbu pred nadležnim sudom.

“Svi koji su otišli to su učinili samovoljno jer nisu mogli više da rade i ponašaju se kako oni hoće. Nisu više mogli da odlaze i dolaze na posao u vrijeme kada njima odgovara i da liječe samo privilegovane pacijente koje prethodno pregledaju u svojim privatnim ordinacijama”, tvrde iz KCUS-a.

Menadžment KCUS-a na čelu sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, kako dodaju, u proteklom mandatu smanjio je dugovanja, zanovio opremu, zaposlio desetine mladih ljudi i nekoliko puta povećao plaće radnicima, navodeći da KCUS nikad nije bilo bolje kao u ove protekle četiri godine.

“Uposlenici KCUS-a ne dopuštaju da SDP svojom huškačkom i jeftinom retorikom očigledno grubo nasilje promovira kao model normalnog ponašanja”, saopćeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad