Hoće li entiteti, kantoni i općine pomoći rad Memorijalnog centra u Potočarima?

Vijesti 18. nov 201911:14 > 11:17
N1 / Dron.ba

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Ševket Hafizović i direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić uputili su pismo na adrese nadležnih institucija, gradonačelnika i načelnika opština u BiH, premijerima entiteta i kantona u našoj zemlji u kojem ih pozivaju na konsultacije i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sa Memorijalnim centrom u Potočarima.

“Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine podignut je na inicijativu članova porodica žrtava genocida u Srebrenici, prije svega majki, koje su istrajale u svojoj ideji da svoje najmilije vrate na mjesto gdje su poslednji put viđeni živi.Upravo zahvaljujući majkama, porodicama i preživjelima Srebrenice, Memorijalni centar je državna institucija, i lokacija na kojoj se nalazi sačuvana je u autentičnom obliku, onako kako je izgledala u fatalnim danima jula 1995. godine”, navode iz Memorijalnog centra.

Memorijalni centar je nakon faze u kojoj je bio posvećen, zajedno sa drugim institucijama, pronalasku, identifikaciji i pokopavanju žrtava genocida, danas ulazi u novu fazu, novi „stadij sjećanja“ i u godinama pred nama će biti posvećen prikupljanju, konzerviranju i čuvanju predmeta, video-zapisa, izjava preživjelih i drugih dokaza koji su temelj jednog, jedinstvenog narativa o genocidu Srebrenici, odnosno u Bosni i Hercegovini. 

“Obaveza je živih da ovaj spomen čuvaju, njeguju i razvijaju kao što su to učinili i drugi koji su bili meta masovnih i sistematskih zločina. Obaveza institucija u Bosni i Hercegovini, svi nivoa vlasti je aktivan angažman, pomoć i podrška što kvalitetnijem i djelotvornijem poboljšanju statusnih i materijalno-pravnih osnova na kojima ovaj centar može ostvariti nesmetano funkcioniranje i daljnje razvijanje u svrhu čuvanja od zaborava i širenja istine o Srebrenice, kao paradigme teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava nad jednim narodom, te našeg aktivnog doprinosa osudi i prevenciji drugih, sličnih zločina i drugdje u svijetu“, poručuju iz Memorijalnog centra.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine iskazali su spremnost, te zajedno sa menadžmentom Memorijalnog centra želi inicirati potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sa Memorijalnim centruom Srebrenica-Potočari, s krajnjim ciljem da taj dokument bude temelj šire društvene akcije, obaveze i brige za osiuguranje održivosti, razvoja i kontinuiteta Memorijalnog centra.

Pozvali su načelnike i gradonačelnike opština u BiH, premijere entiteta i kantona da se priključe potpisivanju Memoranduma i svojim potpisom se pridružite skupini odgovornih institucija i organa vlasti u Bosni i Hercegovini koji žele dati dopirnos kulturi pamćenja. 

“Memorijalni centar simbol je stradanja nevinih, ali mora postati i mjesto nade da će nas istina o stradanju nadživjeti. Na nama ostaje obaveza borbe za glas svih onih koji glasa više nemaju, ali imaju pravo na spomen i na sjećanje, imaju pravo na mjesto gdje je moguće zastati, zamisliti se i izvući pouku. Dok se i danas, skoro dvije i po gorke decenije kasnije, nastavljaju nastojanja preživjelih da pronađu ostatke preostalih nevino ubijenih, kako bi ih dostojno ispratili na posljednje počivalište, na svima nama, suvremenicima njihovog stradanja, ostaje borba za sjećanje i zadatak da događaji na genocid počinjen u i oko Srebrenice između 1992. I 1995. godine postane ugaoni kamen zajedničkog i općeprihvaćenog narativa o devedesetim godinama dvadesetog vijeka”, navode.

Kkonsultacije i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sa Memorijalnim centrom planirano je za 6. decembra 2019. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad