Zdravstveni savjet Naše stranke traži smjenu Izetbegović i uprave KCUS-a

Vijesti 18. nov 201912:48 > 12:54
N1

"Posljednja pres-konferencija uprave KCUS-a na kojoj je otvoreno odbijeno liječenje djeteta tragična je demonstracija diktature uprave nad pacijentima", saopćeno je iz zdravstvenog savjetu Naše stranke

“Ovaj oblik obračunavanja sa pacijentima i poreskim obveznicima je također oblik privatizacije javne ustanove od strane njenog rukovodstva. Da bi se ovaj sunovrat vodećeg kliničkog centra u državi zaustavio, neophodno je da menadžment ustanove podnese ostavku ili bude smijenjen”, navodi se u saopćenju.

“Odbijanje liječenja djevojčice zbog incidenta koji je napravio njen otac u KCUS-u svim građanima oslonjenim na liječenje u toj ustanovi ulilo je strah da će svako nezadovoljstvo uslugom rezultirati prekidom liječenja. Upozoravamo i na to da je nemogućnost rada zbog različitih pritiska i ucjena rezultiralo velikim brojem odlazaka medicinskih radnika s KCUS-a. Direktorica Izetbegović mora podnijeti ostavku”, stoji u saopćenju.

Kako navode, istovremeno očekuju da osnivač KCUS-a, prije svega Vlada FBiH, shvati hitnost i nužnost korjenitih reformi zdravstva s posebnim fokusom na krovnu zdravstvenu ustanovu u državi, kao što su definiranje osnovnog paketa zdravstvenih usluga, transparentno kreirane liste lijekove koje odražavaju stvarne potrebe pacijenata, uvođenje principa gdje novac prati pacijenta – da zdravstvene ustanove budu plaćene na osnovu pruženih usluga a ne paušalno, reforma sistematizacije i organizacije rada, zdravstvena edukacija građana u vezi s prevencijom bolesti ali i u vezi s njihovim pravima i obavezama u zdravstvu.

Što je najvažnije, poručuju, “pacijentovo dobro mora konačno postati cilj postojanja zdravstvenih ustanova a ne sredstvo za gomilanje novca”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad