Nobelov komitet odgovorio na pismo udruženja žrtava iz BiH

Vijesti 18. nov 201914:47 > 14:50
Ilustracija

Predsjednik Nobelovog komiteta Anders Olsson odgovorio je na pismo preživjelih žrtava i svjedoka ratnih zločina u Bosni i Hercegovini u kojem su izrazili protest zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Olsson je u pismu upućenom Muratu Tahiroviću, predsjedniku Udruženja žrtava i svjedoka genocida, poručio kako su primili pismo sa “zabrinutošću i dubokom tugom”.

“Očito je da književno djelo Petera Handkea razumijemo na vrlo različite načine. Međutim, čini se da imamo zajedničko stajalište u tome što se svi u potpunosti oslanjamo na zakonite i pažljive zaključke Haškog tribunala. Za nas odluke Tribunala čine osnovu za razumijevanje suštinskog dijela evropske tragične historije iz koje, nadamo se, svi možemo naučiti”, navodi se u pismu predsjednika Nobelovog komiteta.

Preživjele žrtve i svjedoci ratnih zločina u Bosni i Hercegovini uputile su krajem oktobra pismo Nobelovom komitetu za književnost u kojem su izrazili protest i najdublje razočarenje zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu. U pismu su naveli da su time duboko uvrijeđene žrtve genocida, preživjeli logoraši, žrtve silovanja i torture.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida u saradnji sa Udruženjem “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa” i sedam udruženja žrtava rata sa područja Bosne i Hercegovine u zajedničkom pismu podsjetili su na zločine koji su u periodu 1992. do 1995. počinjeni na prostoru BiH od onih koje dobitnik Nobelove nagrade podržava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad