Povećanje najniže plate u RS-u: Šta bi građanima značilo dodatnih 50 KM

Vijesti 18. nov 201917:27 > 18:51
N1

Najniža plata u Republici Srpskoj je 450 KM, a prima je čak 35.000 građana. Namjera entitetske vlade je, a posebno sindikata, da taj iznos raste, no o svemu, posebno o iznosu, mora se voditi socijalni dijalog, u kojem učestvuju i poslodavci. Pri kraju 2019. sumiraju se ekonomska kretanja, ali i postavlja pitanje šta bi građanima na minimalcu značilo 50 KM više na računima.

Broje sitno, na tržnici, u mesari… Petnaest posto građana na minimalcu zna u fening koliko koštaju hljeb, ulje, mlijeko, ili pak jaja. Koliko bi im značio rast plata od 50 KM?

Anketa:

“Kako ne…”.

“Puno, puno”.

“Značilo bi radnicima puno, plaćanja je puno”.

“Pedeset maraka ne predstavlja nikakvu veliku razlika od sadašnjih plata”.

Čak i ako dvoje u četvoročlanoj porodici rade na minimalcu, ne mogu zaraditi sindikalnu potrošačku korpu, koja je nešto ispod 2.000 KM.

Surovu ekonomsku zbilju sa građanima Bosne i Hercegovine dijele i Albanija, Crna Gora, Srbija. Minimalac u Hrvatskoj je 405 evra, dok je u Sloveniji minimalna plata, mnogo veća od bh. prosječne, i iznosi 667 evra.
Povećanje minimalca u Republici Srpskoj biće definisano kroz razgovore o programu ekonomskih reformi za 2020. ali i socijalni dijalog.

“U ovom momentu nemojte očekivati da ću vam saopštiti koja će to cijena biti, ali uvažavajući zahteve sindikata i poslovne zajednice Vlada će, ukoliko ne bude dogovora, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima propisati tu najnižu platu od 1.1. 2020.godine”, ističe entitetski premijer Radovan Višković.

Privreda se, kažu u komori, suočava sa manjkom radne snage. Ali i drugim problemima:

“Prema podacima kojima mi raspolažemo od strane preduzeća koja su izvozno orjentisana na ta tržišta, za narednu godinu smanjene su narudžbe, neke su odgođene, relano je očekivati da se stvore neki problemi u plasmanu, u onom obimu koji je bio do sada. To je sve posljedica recesije u auto-industriji u Njemačkoj”, navodi Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS.

Najavljeno povećanje plata, pa i minimalca, na Trgu Republike Srpske, budžet bi opteretilo za blizu 70 miliona KM. No, da li će to u konačnici biti razlog ostanka, posebno mladih.

“Mislim da će se država morati malo više potruditi”…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad