Uskoro bi vojnike u kasarni Blažuj mogli zamjeniti migranti

N1

Nepoštovanje je i omalovažavanje da opštinu Ilidža niko nije konsultovao u vezi sa smještajem migranata u kasarnu Blažuj, poručuje prvi čovjek ove lokalne zajednice Senaid Memić. Ujedno sa protestom, višim nivoima vlasti proslijedio je i niz mjera za koje očekuje da budu sprovedene.

Uskoro bi vojnike mogli zamjeniti migranti. Savjet ministara Bosne i Hercegovine izabrao je kasarnu Ljubače kod Tuzle i kasarnu u Blažuju za nove migrantske centre. Iz Opštine Ilidža, između ostalog traže strogu kontrolu nad migrantima, te poseban prevoz za stanovnike kampa.

“Dolazak migranata u Blažuju je glavna tema. Kažu sve bi im bilo jasno kada su vidjeli vojne kamione koji odlaze iz kasarne. (Jeste li dobili informaciju o migrantima?) Da treba da dođu u utorak. Mi se nadamo da neće doći. Nije baš drago, hajde da je to samo Sirija, ako je rat u Siriji, Ali to je većina zemalja u kojima nema rata, Indija nema rat”, kaže Senaid Memić, načelnik Opštine Ilidža.

Ima i onih koji nešto pozitivnije gledaju na smještaj migranata.

“Ništa ne mislim, neka ih, meni djeca ne smetaju. Ono su sve djeca, svakoga je majka rodila. I mi smo hodali, i bježali, i svašta nas je strefilo, i zaboravimo sad pa sad šta nas je snašlo”, navodi Asima Čolpa.

Kasarna Blažuj je samo šest kilometara udaljena od migrantskog centra Ušivak. Stanovnici ovog mjesta kažu kako su zabrinuti zbog problema sa kojim se suočavaju stanovnici susjednih Hadžića.

“Ko će odgovarati kada ti ljudi naprave probleme ovdje. Pitam državu, država hoće da ih smjesti. Ko će odgovarati?”, pita Enis Bešlić.

Nema odgovora na ovo, ali ni brojna druga pitanja.

Svi ovi objekti proglašeni su neperspektivnom vojnom imovinom i vlasništvo su Federacije BiH, no još uvijek njima upravljaju Oružane snage BiH.

“Još nije izvršena primopredaja navedenih objekata i očekujemo da će ta procedura biti vrlo brzo završena. Kada se izvrši pregled objekata, odnosno utvrdi u kakvom su stanju, na osnovu toga bit će određeni smještajni kapaciteti na ove dvije lokacije”, poručuju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

“Naš tim od jutros ima pristup lokaciji u Kantonu Sarajevo, a sve kako bi obavili tehničke provjere. To znači, kako bi provjerili kako brzo mjesto može biti operativno, a drugo koliko migranata može biti smješteno tamo”, dodaje Peter Van der Auweraert, šef IOM BiH.

Do lokacija Ljubače i Blažuj Savjet ministara je došao nakon višemjesečnog odbijanja brojnih lokalnih zajednica. Novi smještajni kapaciteti za smještaj migranata neophodni su kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa u USK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad