Detalji akcije "Pero": Označene novčanice za lažnu diplomu

Vijesti 18. nov 201918:22 > 19:20
N1

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu koji su uhapšeni u okviru predmeta “Blic” suspendovani su do okončanja istrage ili krivičnog postupka, potvrđeno je za N1. Sud Bosne i Hercegovine odredio im je jednomjesečni pritvor. Sumnjiče se da su odavali službene radnje koje su okviru predmeta "Pero" poduzimali policijski službenici SIPA-e.

Prikriveni istražilac SIPA-e za 13 i po hiljada maraka kupio je lažnu fakultetsku diplomu. Diplomu za rodicu, inače drugog prikrivenog istražioca u ovom slučaju, tražio je od prvoosumnjičenog Admira Hadžipašića. Kupljena je označenim novčanicama. Među više hiljada lažnih diploma – bio je to jedan od krunskih dokaza u predmetu “Pero”, saznajemo iz izvora bliskih istrazi.

Nezakonite osnovnoškolske i srednjoškolske diplome koštale su od hiljadu do četiri hiljade maraka, a fakultetske od 10 do 15 hiljada maraka. Izdavane su bez organizovanja i pohađanja nastave. Saznajemo da su odgovorne osobe u službene knjige unosile lažne podatke o nastavnom procesu. Na vrhu piramide organizovane kriminalne grupe nadležno tužilaštvo označilo je Admira Hadžipašića, inače osnivača “Centra za obrazovanje Vita Plus” Cazin i “Visoke međunarodne škole” Cazin. Od početka akcije, odlukom Kantonalnog suda u Bihaću u pritvoru je deset osumnjičenih.

“Deset osumnjičenih lica odlučilo je sarađivati i već u fazi istrage, u prisustvu advokata, u svojim izjavama priznati počinjenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, te opisati način djelovanja ove kriminalne grupe. Zbog navedenog je zaključeno da u odnosu na ova lica, u ovom trenutku, ne postoje zakonski pritvorski razlozi, te su ista puštena da se brane sa slobode”, saopšteno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Hadžipašić je zajedno sa direktorima Centra, nastavnicima – među kojima i suprugom Zuhrom i drugim odgovornim osobama u poslovnim jedinicama u Zenici, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, te u “Centru za obrazovanje odraslih Libertas” Tuzla, osmišljavao i provodio radnje za koje se terete. Nezakonitim radnjama pribavljeno je više od milion maraka. Kako saznajemo, novac je korišten za kupovinu skupocjenih nekretnina na području Cazina, Bihaća, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te skupocjenog Mercedesa.

“Ovo je sve – više paušalno, apstraktno i više za medije, nego za stvarnu sudsku praksu. Nažalost, ovo je odjeknulo u javnosti i moglo bi se reći da su osumnjičeni već proglašeni krivim, stvara se takva percepcija javnosti. Međutim, daleko je to i od početka suđenja za kojeg ne znamo da li će ga biti ili neće”, kazao je Jasmin Abdagić, advokat Admira Hadžipašića i Selvira Ćoralića.

Zanimljivo je da je Goran Lalović, jedan od odgovornih osoba u Istočnom Sarajevu, kontaktirao službenike SIPA-e uhapšene u akciji “Blic” koji se sumnjiče da su mu odavali podatke iz istrage. Zabilježeno je da je i prvoosumnjičeni Hadžipašić razgovarao sa visokopozicioniranim službenicima MUP-a USK. Inače, službenici SIPA-e Predrag Mrđa i Božo Purković suspendovani su do okončanja istrage ili krivičnog postupka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad