Reakcija Udruženja žrtava i svjedoka genocida na pismo Andersa Olsonna

Vijesti 19. nov 201910:09 > 10:19
N1

Ispred Ambasade Švedske u Sarajevu održano je novo mirno protestno okupljanje u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida povodom odluke Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

Udruženja žrtava i svjedoka genocida odgovorili su na pismo koje je stiglo od predsjednika Nobelovog komiteta Andersa Olsonna koji je poručio kako su primili pismo Udruženja primili sa “zabrinutošću i dubokom tugom”.

“Očito je da književno djelo Petera Handkea razumijemo na vrlo različite načine. Međutim, čini se da imamo zajedničko stajalište u tome što se svi u potpunosti oslanjamo na zakonite i pažljive zaključke Haškog tribunala. Za nas odluke Tribunala čine osnovu za razumijevanje suštinskog dijela evropske tragične historije iz koje, nadamo se, svi možemo naučiti”, navodi se u pismu predsjednika Nobelovog komiteta.

N1
N1
N1
N1

“Vaše reagovanje samo potvrđuje da su naši bolni vapaji i zahtjevi da se Peteru Handkeu uskrati dodjela Nobelove nagrade opravdani i da Vama i drugim članovima Komiteta pruža šansu da spasite švedsko društvo historijske i moralne katastrofe. I ne samo to, nego da u historiji čovječanstva Vi i švedsko društvo ne budete zabilježeni kao ključni inspiratori budućih zločina koji će biti počinjeni uime ratnih zločinaca koji su presuđeni od strane međunarodnih sudova”, navode u odgovoru.

N1

Protesti su održani i ranije ovog mjeseca, a upućeno je i pismo Nobelovom Komitetu. Predsjednik Komiteta je odgovorio kako je očito da književno djelo Petera Handkea svi razumiju na različite načine. Istaknuo je, međutim, zajedničko stajalište oko zakonitih zaključaka Haškog tribunala, koji čine osnovu za razumijevanje suštinskog dijela evropske tragične historije iz koje, kako je naveo svi možemo naučiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad