U akciji FUP-a uhapšene tri osobe, pretresi na četiri lokacije

Vijesti 19. nov 201910:43 > 10:47
N1

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su poduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti na području Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kanona, u cilju realizacije Naredbe Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Kantonalnog Suda u Tuzli.

Ove aktivnosti su poduzete u sklopu višemjesečne istrage koju provodi spomenuto tužilaštvo, vezano na dokumentovanje osoba koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom “Organizovani kriminal”, a u vezi sa krivičnim djelom “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, započeti su pretresi stambenih objekata na četiri lokacije na području općina Ljubuški, Posušje i Mostar, te su uhapšene tri osobe inicijala I. V. (1966.), M. P. (1977.) i I. B. (1976.) koje se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

“Po nalogu ovog Tužilaštva, i uz naredbu Kantonalnog suda Tuzla, pripadnici Federalne uprave policije obavljaju pretrese na nekoliko lokacija u Ljubuškom i Posušju, a pripadnici MUP-a TK u firmi GIKIL u Lukavcu. Nakon pretresa će slobode biti lišeno nekoliko osoba koje su osumnjičene da su postali članovi kriminalne grupe koju je organizovao bivši predsjednik NO GIKIL-a Pramod Mittal, odnosno za krivična djela organizovani kriminal i zloupotreba položaja i ovlašćenja”, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Prilikom hapšenja i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad